Běloruská tenistka Aljaksandra Sasnovičová na turnaji WTA ve Varšavě.

Běloruská tenistka Aljaksandra Sasnovičová na turnaji WTA ve Varšavě. | foto: Profimedia.cz

WTA se zastává Rusek a Bělorusek: České úřady jim odepírají možnost hrát

  • 759
Na významnou zprávu z Prahy, že se na tamním tenisovém turnaji nepředstaví žádné Rusky ani Bělorusky, zareagovala v pátek večer také ženská tenisová asociace WTA. „Pravidla WTA říkají, že všem hráčkám musí být dovoleno soutěžit na akcích WTA bez diskriminace,“ vzkázala mimo jiné v prohlášení.

Na Prague Open, jehož hlavní soutěž začne po víkendové kvalifikaci v pondělí, se přihlásilo několik Rusek a Bělorusek. Do hlavní soutěže se dostala 75. tenistka žebříčku Aljaksandra Sasnovičová z Běloruska, kvalifikaci měly hrát Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Další tenistky mohly být přihlášené do debla.

Nicméně česká vláda v červnu zakázala účast ruských a běloruských sportovců na tuzemských akcích, a tak když ve čtvrtek večer jedna z ruských tenistek přiletěla do Prahy, zasáhla cizinecká policie.

Ruské a běloruské tenistky na turnaji v Praze hrát nebudou, zasáhla policie

„Byla provedena pobytová kontrola u osoby ruské státní příslušnosti, při které byly zjištěny důvody ukončení přechodného pobytu na území. Osobě byl udělen výjezdní příkaz a dostala lhůtu na vycestování z České republiky,“ uvedla v prohlášení Policie České republiky.

Organizátoři Prague Open následně ostatním Ruskám a Běloruskám vzkázali, ať do Prahy necestují.

Nechali byste hrát Rusky a Bělorusky na turnaji v Praze?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 3. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

„Vedení turnaje plně respektuje aktuální postup státních orgánů, nepředpokládáme, že se za této situace nadcházejícího turnaje zúčastní jakákoli hráčka s ruským či běloruským občanstvím,“ řekl v pátek ředitel turnaje Miroslav Malý.

V pavouku kvalifikace, jejíž losování proběhlo v pátek večer, skutečně žádná z původně přihlášených Rusek nefiguruje. Po sobotním losu hlavní soutěže je jasné, že se odhlásila i Běloruska Sasnovičová.

Miroslav Malý, ředitel tenisového turnaje Prague Open (vpravo), oznamuje novinářům, že se podniku nezúčastní žádné ruské a běloruské hráčky. Po jeho boku stojí Karel Tejkal, mluvčí turnaje.

Překotné dění v Praze neuniklo pozornosti WTA, která společně s mužskou organizací ATP razí od začátku války na Ukrajině benevolentní přístup k zástupcům agresorských zemí: povolují jim dál startovat, jen bez symbolů státní příslušnosti.

„Individuální hráčky, jejichž státní příslušnost je ruská/běloruská, pokračují v soutěžení na okruhu pod neutrálním statusem. Navzdory jejich neutralitě některým hráčkám WTA české vládní úřady odepírají možnost hrát na turnaji WTA 250 příští týden v Praze. Situaci budeme dále zkoumat,“ uvedla WTA v pátek večer na svém oficiálním účtu na Twitteru.

A doplnila: „WTA odsuzuje válku na Ukrajině a trestuhodné jednání ruské vlády, rovněž pokračuje v podpoře ukrajinských sportovců na okruhu, stejně jako všech sportovců WTA, kteří čelí výzvám jako profesionální sportovci, zatímco jejich milovaní a jejich země čelí ruským útokům.“

Nicméně ukrajinské tenistky si několikrát postěžovaly, že podpora ze strany WTA není dostatečná, volají třeba po vydání oficiálního oznámení, že po zápasech nebudou Ruskám a Běloruskám podávat ruce. Tím by se mohlo předejít situacím z Wimbledonu i Roland Garros, kde neznalí diváci pískali na Ukrajinky, když po utkání protivnice nepozdravily.

WTA se podobným způsobem vyjádřila i k situaci, která minulý týden nastala v Polsku. Tamní pohraniční úřady na turnaj ve Varšavě nepustily Rusku Věru Zvonarevovou, protože je v zemi nežádoucí.

„Bezpečí a pohoda všech hráček je hlavní prioritou WTA. Věra opustila Polsko a my budeme tuto záležitost dál řešit s turnajem,“ sdělila na Twitteru ženská tenisová asociace.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga