Klára Zakopalová

Klára Zakopalová | foto: AP

Poslední nominovanou hráčkou pro finále Fed Cupu je Zakopalová

  • 4
Po těžkém rozhodování kapitán českých tenistek Petr Pála oznámil, že pátou hráčkou pro finále Fed Cupu s Ruskem bude Klára Zakopalová. Nominoval ji jako náhradnici k dříve ohlášené čtveřici Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Květa Peschkeová.

Zápas o fedcupový trůn se uskuteční 5. a 6. listopadu v hale v Moskvě. "Zakopalová nejlépe zapadá do již nominovaného kvarteta. Hraje pravou rukou a odehrála v poslední době dobré turnaje," komentoval Pála svůj výběr.

Devětadvacetiletá Zakopalová postoupila koncem září do semifinále v Soulu a na turnaji v Pekingu potrápila ve třech setech Věru Zvonarevovou, která bude jedničkou ruského výběru ve finále Fed Cupu. Soutěž družstev naposledy hrála před pěti lety v Thajsku, kde vyhrála dvouhru. Celkově má bilanci osm výher a čtyři prohry.

Kapitán Pála měl při volbě sestavy těžkou roli, jelikož měl široký výběr hráček. V nominaci se mimo jiné nedostalo na Barboru Záhlavovou-Strýcovou, která letos hrála v prvním kole proti Slovenkám i v semifinále proti Belgii, ani na Ivetu Benešovou. Obě společně získaly rozhodující bod ve čtyřhře v semifinálové bitvě v Belgii.

"Strávil jsem nad nominací několik dnů a nocí. To hovoří o kvalitě holek, které máme, ale hrát mohou bohužel jenom čtyři. Vzhledem k ostatním je to drsné, ale nedá se nic dělat. Všechny chtěly být v týmu, což mě strašně moc těší a mám k nim respekt. Systém je nefér, ale s tím se nedá nic dělat," řekl Pála při nominaci.

Ruský kapitán Šamil Tarpiščev sází na zmíněnou Zvonarevovou a na Anastasii Pavljučenkovovou, Světlanu Kuzněcovovou a Jekatěrinu Makarovovou.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga