Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová urputně bojovala, ale na postup do finále Australian Open to nestačilo. | foto: AP, ČTK

Podstatná je výhra, netrápí se Vaidišová

  • 17
Bratislava - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) Svoji úlohu Nicole Vaidišová splnila, získala druhý bod týmu. Ale její výhra se nerodila vůbec lehce. Dominika Cibulková překvapila kvalitním bojovným výkonem a hráčce první světové desítky trvalo více než dvě hodiny, než její odpor zlomila.

"Nemyslím si, že bych se trápila," řekla po utkání Nicole Vaidišová. "Dominika hrála dobře, musela jsem nejdřív na ní najít recept. Podstatná je výhra a druhý bod."

Výhra se však rodila v bolestech. V prvním setu nebylo poznat, kdo je hráčkou první desítky a kdo příslušnicí druhé stovky. "Začala jsem špatně," přiznala Vaidišová. "Důležité bylo najít na ní správnou taktiku."

To se podařilo v pauze mezi prvním a druhým setem. "Musela jsem začít více hrát, dlouho držet míč ve hře a když se mi to začalo dařit, bodovala jsem," popsala novou taktiku Vaidišová.

Kapitán Aleš Kodat musel hráčku více než kdy jindy uklidňovat. "Po prvním setu byla rozčilená, že se jí nedaří," přiznal. "Musel jsem ji zklidňovat. Na kurtu chtěla rychle zakončovat míče a chvíli jí trvalo, než změnila svoji hru a začala se prosazovat."

Trpělivá hra a více zkušeností nakonec převážily utkání na stranu českého týmu. Vedení 2:0 je určitě splněným přáním týmu. "Chceme samozřejmě vyhrát, ale ještě není hotovo," varuje před přehnaným optimismem Vaidišová.

Poslední dva barážové zápasy český tým prohrál v rozhodující čtyřhře, nyní má osud utkání ve vlastních rukách o hodně dříve. "Máme postup do baráže ve vlastních rukách. A já udělám hned v první zítřejší dvouhře vše pro to, abych se radovali," slibuje Vaidišová.

O taktice proti Hantuchové se však bavit odmítla. "Bude muset být určitě jiná, než proti Cibulkové," připustila pouze.

Aleš Kodat večer po utkání vysoko hodnotil dosavadní úroveň zápasu. "Všechny čtyři hráčky podaly vynikající výkony. Pokud jde o naše hráčky, Lucka Šafářová se dokázala psychicky vyrovnat se ztrátou druhého setu i tlakem na svoji osobu v závěru zápasu a zaslouženě převážila zápas na svoji stranu. Nicole se také postupně prosadila a vedení je pro nás nadějné."

Debutující kapitán prožívá poprvé zápasy v blízkosti kurtu. Dosud jako trenér sedával pouze v hledišti. "Myslím, že zápasy prožívám stejně," nedal na sobě znát případnou nervozitu. "Dokonce jsem možná na kurtu klidnější, než v hledišti."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga