Podle šéfa antidopingové komise tenisté dopují

  • 3
Sydney - Šéf australské antidopingové organizace John Mendoza v rozhovoru pro dnešní deník The Australian obvinil světové tenisty ze systematického užívání nedovolených podpůrných prostředků. "Užívání dopingu je v tenise naprosto běžnou záležitostí a antidopingový program tomu nedokáže zabránit. Tenisoví funkcionáři musejí být slepí, pokud tento jev popírají," uvedl Mendoza.

Podle něj jsou nedovolené látky používány především mezi ženami, jež potřebují mít vynikající fyzickou kondici, aby měly šanci proniknout do světové špičky.

Výkonná ředitelka Mezinárodní tenisové federace (ITF) Deborah Jevansová obvinění australského funkcionáře ostře odmítla. "Jsem překvapená, že je John Mendoza schopen dělat tak unáhlené soudy. Je absurdní činit dalekosáhlé závěry bez konkrétních důkazů a může to našemu sportu jen uškodit, zvlášť když tyto výroky zaznívají od člověka v jeho postavení," uvedla pro The Australian.

Mendoza se svými obviněními vystoupil jen krátce po tom, co se v tomto týdnu objevily informace o dvou pozitivních dopingových testech na French Open. Přesto Jevansová soudí, že tenis je v podstatě čistým sportem a uvedené případy jsou pouze ojedinělým jevem.

Loni ITF testovala sedm stovek profesionálních tenistů, hráči nejlepší desítky jsou kontrolováni pravidelně. Federace navíc v minulém týdnu oznámila, že plánuje zavedení mimosoutěžních kontrol na ženském okruhu. S tím však přední tenistky v čele s Venus Williamsovou a Jennifer Capriatiovou zásadně nesouhlasí.

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga