Po vítězné čtyřhře vedou tenisté Francie

Melbourne - Tenisté Francie vedou po dnešní čtyřhře ve finále Davisova poháru mužských družstev nad domácí Austrálií 2:1. Druhý bod získal pár Cédric Pioline, Fabrice Santoro, který zdolal na travnatém kurtu v Melbourne dvojici Lleyton Hewitt, Patrick Rafter ve čtyřech setech. Francouzům tak stačí bod z jedné z nedělních závěrečných dvouher, aby získali slavnou Salátovou mísu a oplatili soupeři finálovou porážku z roku 1999 z Nice. Australané potřebují vyhrát oba zbývající zápasy, aby nedopadli jako loni, kdy ve finále soutěže podlehli Španělsku.

Nasazení obou singlových hráčů, kteří nahradili původně nahlášenou deblovou dvojici Wayne Arthurs, Todd Woodbridge, se nehrajícímu kapitánovi Johnu Fitzgeraldovi nevyplatilo. Australané, hrající v tomto složení druhý daviscupový zápas, sice vyhráli první set 6:2, ale pak se na nich začala projevovat únava z pátečního programu. Zejména Hewitt cítil pětisetovou prohranou bitvu s Nicolasem Escudém.

Hostující tenisté se dostali do svého rytmu a projevili se jako sehraný tým. Vyprodaný Melbourne Park zadrženě tleskal jejich hře, zatímco při vítězných míčích domácího páru bouřil méně často. Rafterův ztracený servis znamenal vyrovnaný stav 1:1 na sety a třetí dějství, nejdelší ze všech, pak bylo velkou tahanicí o každý míč. Australané neproměnili dva setboly při Piolinově podání a ztracený tie-break je definitivně zlomil. Závěrečná sada byla jasnou francouzskou záležitostí. Za dvě hodiny a 47 minut se svěřenci Guye Forgeta radovali ze druhého bodu.

Nehrající kapitán evropského celku však ihned krotil optimismus: "Nestali jsme se najednou favority. Získat další bod bude nesmírně těžké, protože Rafter a Hewitt jsou lepší než my, jejich výsledky o tom svědčí." Zkušený někdejší francouzský reprezentant však připomněl, že v Davisově poháru dochází někdy k bláznivým výsledkům. "Všechno je v něm možné," připomněl.

Fitzgerald obhajoval změnu v nominaci. "Stojím si na svém. Když máte k dispozici nejlepší dvojici na světě, musíte tyto hráče využít," vysvětloval s připomínkou, že Hewitt je vedoucím mužem světového žebříčku a Rafter je v jeho konečné podobě pro rok 2001 sedmý. Společně ve čtvrtfinále porazili brazilské soupeře a ze 16 utkání mají bilanci vítězství a proher 12:4, včetně letošní 8:3.

Pro veterána Woodbridge naproti tomu hovořilo 12 deblových titulů na podnicích Grand Slamu a 70 turnajových celkem. Arthurs je specialistou na trávu. "Mezi genialitou a idiotstvím je tenká hranice," poznamenal na adresu své osoby australský kapitán. 

Dnes v jednu hodinu v noci středoevropského času nastoupí proti sobě nejprve Hewitt proti Sébastienu Grosjeanovi, poté je naplánován duel Raftera s Escudém

Austrálie - Francie 1:2 po druhém dnu
Hewitt, Rafter - Pioline, Santoro 6:2, 3:6, 6:7 (5:7), 1:6.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga