Česká tenistka Petra Kvitová ve druhém kole Wimbledonu.

Česká tenistka Petra Kvitová ve druhém kole Wimbledonu. | foto: AP

Kvitová vymítala démony a odháněla hmyz. V nouzi vytasila fulneckou hokejku

  • 2
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Přiznala, že si na dvorci připadala nějaká zabrzděná. Po zápase řekla, že se cítí trochu víc jetá. Tenistka Petra Kvitová přesto obstála se ctí v nepříjemné wimbledonské prověrce. Ve druhém kole na stadionu číslo 2 zdolala Bělorusku Sasnovičovou 6:2, 6:2. „Hezké dvojky!“ poznamenala a rozesmála se na tiskovce.

Před pěti lety v All England Clubu podlehla Sasnovičové 4:6, 6:4, 0:6 hned v prvním kole. „Chtěla jsem až příliš,“ posteskla si tenkrát zdrceně.

Na wimbledonské dvojce párkrát bolestně narazila, vypadla na ní třeba též v olympijském čtvrtfinále s Kirilenkovou. „Už tam nechci hrát,“ vzdychla si kdysi.

V minulosti ji ničilo horko, v němž se Kvitové dělalo nevolno a hůř se jí dýchalo. V pátek se tak na londýnském grandslamu sešlo několik nevítaných okolností. Nasazená devítka pod pálícím sluncem nastupovala na dvojku, kde se měla střetnout s houževnatou Sasnovičovou.

Bouzková si vydřela osmifinálový duel s Vondroušovou, Kvitová je ve třetím kole

„Od rozehrávky jsem se necítila úplně dobře, vůbec mi to nelítalo a byla jsem taková zabrzděná,“ líčila českým reportérům. „Vše, co jste jmenoval, mi vířilo v hlavě. Dvojka je podle mě nejpomalejší kurt v areálu. Nemám na ni úplně nejlepší vzpomínky.“

Při svém patnáctém startu na báječné tenisové slavnosti ovšem třiatřicetiletá levačka zdárně vymítala démony z minulosti. Radostnou sérii na svém nejoblíbenějším povrchu protáhla o sedmé vítězství.

Petra Kvitová žádá kontrolu zahlášeného autu ve druhém kole Wimbledonu.

Nechce podléhat pověrčivosti, snaží se zaplašit trému, hecuje se k totálnímu nasazení. „Párkrát jsem teď na dvojce vyhrála, tak snad jsem už tu nepříznivou historii přebila.“

„Nepředvedla jsem zrovna parádní výkon, ani servis mi moc nešel, postup jsem spíš ubojovala.“

Wimbledon 2023

vše o turnaji

Jak sama říká, každý den je jiný. Nový zápas přináší nové výzvy a úskalí. Tentokrát se při šichtě musela vypořádat s náletem hmyzu, především okřídlených mravenců. „Rozhodčí tvrdil, že zrovna dneska se rojí. Že se nedá nic dělat. Tak jsem se sprejovala, abych je od sebe co nejvíc odpudila,“ popisovala světová devítka.

V anglické metropoli opět svým způsobem připomněla město, v němž vyrostla. Pojmenovala po něm křížný bekhendový úder, po němž míč lehce zatáčí ven z dvorce. Použila ho ve druhé sadě, proměnila jím brejkbol.

Petra Kvitová oslavuje zvládnutý zápas druhého kola Wimbledonu proti Bělorusce Sasnovičové.

„Fulnecká hokejka!“ zareagovala hned. „Vytáhla jsem ji v nouzi nejvyšší. Napřáhla jsem se a zahrála balon skoro poslepu. Hodně mi pomohlo, když jsem se utrhla na 4:2. Uklidnila jsem se.“

O chvíli později bylo hotovo. Diváci aplaudovali dvojnásobné šampionce. V hloučku jejích nejbližších na tribuně si všichni oslavně plácali. Jásali i synovec s neteří, kteří měli na hlavách naražené bílé kloboučky.

Dřímání v šatně, pak kvapík a noční směna. Pořadatele nechápeme, říká Kvitová

„Sluší jim, že?“ poznamenala pak jejich teta, která na jasně zeleném jevišti překonala veškeré strázně.

„Jsem docela jetá, leccos se ve mně mlelo, nadřela jsem se i sama se sebou,“ přiznala. „Musím se na sobotu dát dohromady.“

O místenku do osmifinále se střetne se srbskou kvalifikantkou Stevanovičovou, která ostře sekanými čopy ve středu utýrala Karolínu Plíškovou.

„Šíleně heká. Ale fakt strašně,“ zaujalo Kvitovou. „Nekazí, skoro všechno slajsuje, stylem se podobá Rumunce Niculescuové. Míče mi moc nevyskočí, musím jít do podřepu a častěji vyrážet na síť.“

Plán by Češka měla. Snad ho dokáže i provést.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga