Richard Gasquet (vlevo) s trenérem Guillaumem Peyrem.

Richard Gasquet (vlevo) s trenérem Guillaumem Peyrem. | foto: Benoit Tessier, Reuters

Paříž – další pád uličníka s obráceným kšiltem

  • 2
Říká se o něm, že má víc tenisového talentu než Federer. Hlavně díky neobyčejnému nadání se Francouz Richard Gasquet dostal až na sedmé místo žebříčku. Otázka teď přesto nezní: Jak vysoko se ještě může dostat. Ale naopak: Jak dlouho se ještě současná devítka v první desítce udrží. Proč?

Jedenadvacetiletý Gasquet zažívá sezonu plnou trampot a pádů. Jedině na Australian Open se propracoval do 4. kola, jinak vypadává mnohem dřív. Turnajové semifinále si zahrál naposledy loni v září. Týden před Roland Garros vyměnil trenéra, ale už teď je jisté, že ho nespasí ani domácí grandslam. Včera se z něj odhlásil kvůli bolavému kolenu.

"Má ho zablokované," stojí v oficiálním prohlášení.

Jak je osud škodolibý!

Gasquet už šíleně potřebuje nějaký úspěch. Proto se těšil na Paříž. Tady to mělo přijít. "Musím vyhrát. Prostě musím," říkal před avizovaným 1. kolem proti krajanu Serrovi.

Dopadlo to však jinak.

Ani nenastoupil na kurt.

Nevymanil se tedy z bídy, která ho už dlouho provází. Ještě než ho zradilo zdraví, opustila jej forma. Tápe. "Má co dohánět, musí zabrat. Potrvá aspoň měsíc, než bude zase bojovat s nejlepšími," řekl nový kouč Guillame Peyre.

Jeho příchod může Gasquetovi pomoci. Ale změnit toho musí podle někdejší hvězdy Cedrika Piolina mnohem víc. "Hlavně svou hru. Už několik let je pořád stejná. Pokud se o to nepokusí tenhle nebo příští rok, může být pozdě."

Gasquet před šesti roky ohromil fanoušky. Bylo mu něco přes patnáct, když se stal druhým nejmladším tenistou v historii hlavní soutěže Roland Garros. Pozdějšímu šampionovi Costovi tehdy vzal set. Mládenec s kšiltovkou obrácenou uličnicky štítkem dozadu se pozvolna stal nejlepším Francouzem. Porazil Federera i Djokoviče. Loni postoupil do semifinále Wimbledonu.

"Jestli je po Federerovi na někoho radost se dívat, pak na Gasqueta," mínil trenér Jiří Fencl.

Hezky se to poslouchá.

Patří to však minulosti.

Teď francouzští novináři láteří: "Dokud nedospěje, nestane se lepším hráčem. Zatím nemá nárok. I ta frajersky obrácená kšiltovka o tom svědčí: chová se jako dítě."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga