Jiří Novák v Paříži

Jiří Novák v Paříži - Výmluvné gesto Jiřího Nováka. Na turnaji série Masters v Paříži porazil světovou jedničku Juana Carlose Ferrera. | foto: Reuters

Novák vyřadil v Paříži světovou jedničku

  • 14
Paříž - Ve třetím kole tenisového turnaje série Masters v Paříži dohrál Juan Carlos Ferrero ze Španělska, podlehl Jiřímu Novákovi ve dvou setech. A o pár hodin později navíc přišel i o pozici světové jedničky, Ferrerova vyřazení využil Andy Roddick. Jednadvacetiletý Američan v pondělním novém vydání pořadí poprvé v kariéře povede žebříček pro nasazování do turnajů ATP a také Champions Race.

Novák přehrával Ferrera především od základní čáry, šampion z French Open se  tentokrát nemohl spolehnout na svou největší zbraň, forehand. V desáté hře druhého setu za stavu 5:4 český tenista neproměnil dva mečboly.

"Cením si toho, že jsem vydržel jeho tempo a byl schopen eliminovat jeho hru," řekl Novák.vyřadil Jiří Novák ve třetím kole turnaje série Masters v Paříži. Český tenista zdolal Juana Carlose Ferrera ze Španělska.

Při druhém rozhodčí posoudili Ferrerovo podání jako dobré, televizní záznam přitom ukázal, že míček dopadl do autu.

Osmadvacetiletý daviscupový reprezentant se ale nenechal vyvést z míry a při dalším soupeřově podání za stavu 6:5 nezaváhal.

"Hrál jsem výborně, výborně jsem servíroval a hlavně diktoval tempo od základní čáry. Opravdu jsem dnes hrál světový tenis," řekl Novák v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

Český tenista zaznamenal jedenáct es, zatímco jeho soupeř jen dvě, a nedopustil se žádné dvojchyby, Ferrero dvou.

Novák už letos světovou jedničku porazil. V lednu tenisový trůn patřil Lleytonu Hewittovi a Novák Australana přehrál na Hopmanově poháru.

Teď ho čeká Hicham Arazi. "V Paříži už vyhrál s kvalifikací už pět utkání, takže musí hrát výborně, ale nedám mu určitě nic zadarmo a budu se snažit probojovat do semifinále, což by byl vynikající výsledek," řekl Novák.

Zato Ferrero si prohrou zkomplikoval boj o post světové jedničky na konci sezony. Před pařížským turnajem vedl před Andym Roddickem o čtyři body, Američan je ovšem nyní ještě ve hře a pokud odpoledne porazí Tommyho Robreda ze Španělska, dostane se zpět na první místo.

Vítěz turnaje získá v Paříži sto bodů, o konečném pořadí v ATP Champions Race se tak pravděpodobně rozhodne až na listopadovém Turnaji mistrů.  Poslední osmé postupové místo nyní patří Davidu Nalbandianovi z Argentiny.

Pokud by se mu nezklidnil zánět v zápěstí, mohl by v Houstonu hrát momentálně devátý hráč ATP Champions Race a zatím náhradník Turnaje mistrů Mark Philippoussis z Austrálie.

Dvouhra - 3. kolo:
Novák (14-ČR) - Ferrero (1-Šp.) 7:5, 7:5
Schüttler (5-Něm.) - Massu (10-Chile) 6:4, 7:5
Pavel (Rum.) - Coria (4-Arg.) bez boje
Arazi (Mar.) - Srichaphan (8-Thaj.) 7:6 (7:3), 6:3
Roddick (2-USA) - Robredo (16-Šp.) 6:3, 6:4
Björkman (Švéd.) - Carraz (Fr.) 6:3, 7:6 (9:7)
Federer (3-Švýc.) - Verkerk (13-Niz.) 6:7 (3:7), 7:6 (14:12), 7:6 (8:6)
Henman (Brit.) - Kuerten (Braz.) 6:4, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga