Novák prohrál, Hewitt zdolal Safina

  17:10
Šanghaj - Jiřímu Novákovi se nepodařilo zopakovat středeční výkon a na Turnaji mistrů si připsal první nezdar. Švýcar Federer českého tenistu s přehledem přehrál a po vítězství 6:0, 4:6 a 6:2 zůstává ve skupině bez porážky. Po tragickém úvodním setu se Novák dokázal zvednout a zlepšeným výkonem vyrovnal. Rozhodující sada ovšem nabídla opět bezchybný tenis ze strany mladého Švýcara. Andre Agassi definitivně ztratil šanci stát se letos světovou jedničkou. Ve druhém utkání Zlaté skupiny nestačil v dramatické bitvě na Španěla Ferrera. Tenisový král roku 2002 Hewitt porazil Safina 6:4, 2:6, 6:4 a Rus tak opouští Šanghaj bez výhry.Prohlédněte si on-line ze zápasuNováka počty nezajímají. Chce vyhrát


Hewitt - Safin 6:4, 2:6, 6:4
Do zápasu nastoupil Lleyton Hewitt už v pozici jisté světové jedničky. Proti vítězi US Open 2001 se postavil vítěz US Open 2000 Marat Safin. Ten na turnaji dvakrát prohrál a dohrával tak pouze z povinnosti, postoupit už nemohl. Úvodní sada nabídla vyrovnaný boj. Oba tenisté měli po jediném brejkbolu. Hewitt jej hned na začátku zápasu proměnil, Safin ten svůj ne. Tak málo rozhodlo ve prospěch australského hráče.

Ruský tenista nemusí nutně skončit v Šanghaji bez vítězství. Ve druhé sadě předčil svého protivníka výtečným servisem a také omezením nevynucených chyb. Ušetřil si dosavadní hojné výkonostní výkyvy a hned dvakrát prolomil Hewittovo podání. Set získal poměrem 6:2. Safin hraje uvolněně, je znát, že už mu v Šanghaji o nic nejde.

Pokud chtěl Safin svým vstupem do třetího setu udělat na diváky i soupeře dojem, pak se mu to stoprocentně podařilo. Jeho báječné returny létaly podél čar a ani rychlonohý Hewitt nemohl s takovými míčky nic dělat. Safin získal hned na úvod brejk a pokračoval ve své výuce tenisové parády dál. To ovšem nemohl Hewitt nechat jenom tak být a sáhl do své zásobárny kouzel. Brejk soupeři vrátil. Safinovo vzepětí nemohlo trvat příliš dlouho, ale přece se dál hrál pohledný tenis. Hewitt vzal vše do svých rukou v deváté hře. Prorazil ruskému hráči podání a v pohodě pak doservíroval. Safin tak odjede ze Šanghaje bez jediného vítězství, Australan musí čekat na páteční španělský duel Costy s Moyou.

Čtěte: Hewitt uhájil tenisový trůn

Ferrero - Agassi 7:5, 2:6, 7:6 (8:6)
Na obou hráčích byla od začátku zřejmá snaha napravit nezdar z prvního vystoupení na Masters. Diváci mohou sledovat atraktivní a podstatně zajímavější duel, než byl ten dopolední mezi Novákem a Federerem. Oba protagonisté se snaží o útočnou hru, oba vyznávají podobný styl založený na tvrdých výměnách od základní čáry. Na Agassim je patrné, že zatím není v nejlepší formě. Jeho dravý projev brzdí zbytečné chyby. Ty se podepsaly i pod situací, kdy měl Španěl brejkbol a setbol za stavu 5:4. Agassi se však v pravý okamžik vzchopil a mistrovsky nebezpečí zažehnal. Na druhý pokus už však neuspěl. Ferrero získal soupeřův servis čistou hrou a vyhrál set 7:5.

Druhá sada nabídla jiného Andre Agassiho. Agresivním stylem, jímž dobyl už 54 turnajových titulů, se obul do Ferrera. Mladý protivník marně pobíhal ze strany na stranu. Zdravě nabuzený Američan získal brejk, následně jej potvrdil a hned si vše pojistil dalším prolomením Ferrerova podání. Agassiho ve formě přehraje jen málokdo, hráč se zjevně tenisem bavil. Až za stavu 0:4 získal Španěl první hru. Na vývoj setu to však dopad nemělo a Američan srovnal.

Rozhodující set nikterak neslevil z kvality nabízeného tenisu. I nadále se hrálo pro gurmámy. Ferrero se přizpůsobil Agassiho rychlosti a oba tenisté se překonávali. Při vyrovnanosti obou hráčů hrál významnou roli servis a jeho vyrovnanost. V této disciplíně obstál jak Agassi, tak i Ferrero. Game po gamu ukrajovaly ze setu a bylo zřejmé, že zápletku rozřeší až zkrácená hra. Dvaatřicetiletý veterán si vymyslel ještě dramatickou vsuvku v podobě několika pokažených lehkých míčů a dvojchyby, jíž dal soupeři mečbol. Diváci v hale řičeli nadšením. Ferrero začal ztrátou, ovšem poté si vybral slabé chvilky jeho soupeř a rychle přišly tři mečboly za stavu 6:3. Jenomže Agassi se rozhodl konkurovat Hitchcockovi a srovnal. Pokažený forhend znamenal další mečbol a následně také konec zápasu.

Agassiho druhá porážka na turnaji rozhodla o tom, že hráč už do semifinále nepostoupí a nadto nemůže předstihnout Lleytona Hewitta na postu světové jedničky. Roger Federer má už před pátkem jisté místo v semifinále, o druhém postupujícím rozhodne duel Jiřího Nováka s Ferrerem.

Federer - Novák 6:0, 4:6, 6:2
Mnohé připomínalo úterní zápas Nováka proti Agassimu. I tentokráte vstoupil český hráč do utkání zakřiknutě, zdál se být nerozehřátý. Proti tomu Švýcar suverénně diktoval tempo a vedle své úderové jistoty se mohl spoléhat na četné nevynucené chyby ze strany soupeře. Kromě úvodního gamu, kdy měl Novák blízko k brejku, nepřipustil pochyby o své formě.

Styl Rogera Federera Novák dobře zná, z pěti dosavadních vzájemných zápasů jej třikrát porazil. Čtvrteční zápas ovšem nepatřil k vyvedeným. Švýcar výtečně podával, pokud trefil první podání hrané na hranici rizika, obvykle se mohl spolehnout na úspěch. Bodoval ovšem i druhým podáním a nadto bezchybně zakončoval své časté náběhy k síti. První set rychle utíkal vpřed, diváci se nestihli ani pořádně rozehřát. Nehrál se záživný tenis. Za 21 minut vyhrál Federer 6:0.

Druhá sada přinesla postupné zlepšování Novákova výkonu. Soupeř mu ovšem pomohl, když neudržel úroveň nastolenou v úvodu. V osmé hře poprvé český tenista uhrál game a podařilo se mu Federera donutit hrát tenis, jaký vyhovuje jemu. V dlouhých, ostrých výměnách si vynutil tlak, na jeho raketu se vracel ztracený klid a jistota. V sedmé hře Novák prolomil soupeřovo podání a získal tak klíč k důležitému vítězství v setu.

Rozhodnout musela třetí sada, a ta také ukázala, který z hráčů nastoupil do utkání ve skutečné pohodě. Roger Federer zase zapnul na plné obrátky a rychlým tenisem rozleptal Novákovu snahu. Servis ztracený hned v samém úvodu už český tenista nedohnal a musel se smířit s porážkou. Vyhraný set je přesto cenným vkladem do tabulky Zlaté skupiny. Španěl Ferrero totiž na Federera neuhrál ani ten.

Zlatá skupina:
Federer (Švýc.) - Novák (ČR) 6:0, 4:6 a 6:2
Ferrero (Špa.) - Agassi (USA) 7:5, 2:6, 7:6
Červená skupina:
Hewitt (1-Austr.) - Safin (3- Rus.) 6:4, 2:6, 6:4

ČERVENÁ sk.

Hewitt

Safin

Moya

Costa

vyh./proh.

sety

Hewitt

X

6:4,2:6,6:4

4:6,5:7

6:2,4:6,6:3

2/1

4:4

Safin

4:6,6:2,4:6

X

4:6,5:7

6:3,4:6,3:6

0/3

2:6

Moya

6:4,7:5

6:4,7:5

X

-:-

2/0

4:0

Costa

2:6,6:4,3:6

3:6,6:4,6:3

-:-

X

1/1

3:3


ZLATÁ skupina

Agassi

Novák

Federer

Ferrero

vyh./proh.

sety

Agassi

X

5:7,1:6

-:-

5:7,6:2,6:7

0/2

1:4

Novák

7:5,6:1

X

0:6,6:4,2:6

-:-

1/1

3:2

Federer

-:-

6:0,4:6,6:2

X

6:3,6:4

2/0

4:1

Ferrero

7:5,2:6,7:6

-:-

3:6,4:6

X

1/1

2:3


Jiří Novák smečuje při jednom z nemnohých výletů na síť při utkání tenisového Masters se Švýcarem Federerem. Český hráč prohrál 0:6, 6:4, 2:6.

Andre Agassi odvrací míček v utkání se Španělem Ferrerem

Roger Federer zahrává bekhendový return v duelu s Jiřím Novákem

Juan Carlos Ferrero hypnotizuje míček v zápase proti Agassimu

Roger Federer zdraví diváky v Šanghaji

Roger Federer českého tenistu na Masters jasně přehrál

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:34

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Hvězdný nováček Wembanyama si zahraje se Spurs dva zápasy NBA v Paříži

29. dubna 2024  20:06

Francouzští basketbaloví fanoušci budou mít v příští sezoně možnost na vlastní oči sledovat v...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...