Novák míří do první dvacítky

  • 5
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) První vítězný pětisetový thriller pro české barvy zrežíroval na letošním Australian Open v hodině dvanácté až poslední Čech v pavouku dvouhry Jiří Novák. Narozdíl od krajanů Jana Vacka, Fukárka a Ulihracha se z proměněného mečbolu na konci rozhodující sady radoval on a ve 3. kole jej čeká levoruký Španěl Franceso Clavet. Navíc má úřadující česká jednička velice blízko i k postupu do první dvacítky světového žebříčku. "Samozřejmě, že si to hlídám, po dnešku by mi mělo chybět nějakých 25 bodů a pokud by se to povedlo, byl bych moc spokojený. Patřit mezi nejlepší dvacítku v singlu i deblu, tím se dnes může pochlubit jen málo hráčů."

Přitom nechybělo mnoho a namísto klepání na dveře první světové dvacítky mohl Novák uzavřít české tenisové Waterloo na dvorcích v Melbourne Parku. Ve chvílích, kdy už bylo vyřazeno všech 11 českých reprezentantů, kteří zasáhli do dvouhry na Australian Open, prohrával s italským veteránem Gaudenzim 0:2 na sety a ani jeho psychické rozpoložení nevěstilo následný obrat.

"První set jsem se vůbec nedostal do hry, hodně tomu napomohli i rozhodčí, kteří neuvěřitelně obraceli jasně zahrané míče, naštěstí oboustraně. Chápu, že v tom vedru a při únavě se mohou splést, ale v takovéhle míře by se to na grandslamech stávat nemělo. Naopak druhý set byl z moji strany mnohem lepší, už jsem vývoj zápasu obracel, ale nedokázal jsem potvrdit dva brejky a nechal Gaudenziho ve hře. Nervózní jsem z toho však nebyl, musel jsem si jen pohlídat případnou ztrátu servisu v úvodu třetí sady, což se podařilo a vzal jsem podání i Gaudenzimu." popsal  Novák rozhodující bod zlomu za nepříznivého stavu 2:6, 5:7.

Od té chvíle už byl zbytek zápasu jednoznačně v režii českého tenisty, který Itala, pověstného výtečnou kondicí, ve zbylých třech setech doslova uštval a po setech 6:2, 6:3, 6:3 mohl slavit postup. "Důležitá je výhra, je jedno, zda to bylo ve třech nebo pěti setech. Na Gaudenziho jsem si opravdu věřil, porazil jsem ho před týdnem hladce v Aucklandu, ale tam byl povrch přece jen rychlejší. Potěšitelné je, že i když je fyzicky nadupaný, od druhého setu jsem diktoval tempo a potvrdil, že začátek letošního roku mě zastihl v dobré kondici," připoměl Novák úspěšné čtvrtfinále v Dauhá i následné semifinále v Aucklandu.

A že byla dobrá fyzička opravdu potřebná, potvrdil Novák i s ohledem na nelehké povětrnostní podmínky během utkání. "Z hlediště se to možná ani nezdálo, ale foukal poměrně silný vítr a bylo proto potřeba měnit rytmus úderů. Z jedné strany to člověk musel jen tak pohladit, aby míček neskončil daleko v autu, ze strany druhé se do toho zase muselo bušit vší silou, aby balónek dolétl alespoň do poloviny dvorce..."

Ve třetím kole narazí poslední český "Mohykán" na Španěla Claveta, který rovněž v pěti setech překvapivě vyřadil loňského semifinalistu Francouze Grossjeana. "Těžko si vybírat, ale Clavet by mohl být přece jenom trochu hratelnější. I když jsem s ním poslední zápas prohrál... Ale znám ho velmi dobře, je to výborný levoruký hráč, schopný uspět na jakémkoliv povrchu. Možná jsem sice papírovým favoritem, ale podívejte se na letošní výsledky a hned je jasné, že statistiky často vůbec nerozhodují." připoměl závěrem Novák řadu překvapení v úvodním grandslamu sezony.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga