Novák je nadšený, že byl na trávě v semifinále

Praha - S nejlepším výsledkem na travnatém povrchu ve své kariéře opouštěl nemecké Halle český tenista Jiří Novák. V turnaji, který byl nejen pro něj přípravou na Wimbledon, došel čtyřiačtyřicátý hráč světového žebříčku až do semifinále. "Jsem nadšený, že jsem se dostal na trávě poprvé do semifinále. Je to pro mě skvělý výsledek," řekl Novák.

Trávu neměl nikdy v lásce, ale s přibývajícími roky a zkušenostmi se na zeleném pažitu zlepšuje. V letech 1996 až 2002 vyhrál na trávě pět zápasů ze čtrnácti, loni a letos už má na kontě devět výher ze 13 duelů.

"Neřekl bych, že se s lety lepším. Teď mi to vyšlo. Hrál jsem na sebe na trávě docela dobře," uvedl tenista.

Herní styl nemění, na síť se častěji necpe. "Držím se svého," řekl.

V Halle vystavil Novákovi stop první hráč světa a loňský wimbledonský vítěz Roger Federer. Novák Švýcara loni porazil po jeho londýnském triumfu ve finále na antuce v Gstaadu, na trávě ale proti němu neměl šanci. "Byl jasně lepší. Rozdíl na kurtu byl obrovský. Sice jsem hrál docela dobře, ale na Rogera to nestačilo," uvedl Novák.

Dvaadvacetiletý Federer si výhry na Novákem považoval. Ve vzájemné bilanci se dostal do vedení na 5:4. "Novák je nebezpečný, a proto jsem velice rád, že jsem ho porazil," radoval se hráč, který využívá služby českého fyzioterapeuta Pavla Kováče.

Do semifinále turnaje ATP Tour postoupil devětadvacetiletý Novák letos podruhé. Poprvé to dokázal v lednu v Aucklandu. 

Před cestou do All England Clubu bude mít týden volno. "Je důležité vyhrát před Wimbledonem několik zápasů a doufám, že v Londýně budu v dobré pohodě a formě," přál si Novák. Loni si ve Wimbledonu postupem do třetího kola vylepšil své maximum.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga