Julian Reister

Julian Reister | foto: Profimedia.cz

Zlatý set po třiceti letech. Německý tenista nedovolil soupeři ani bod

  • 12
V kvalifikaci na tenisové US Open se přihodila unikátní záležitost. Němec Julian Reister získal proti svému krajanovi Timu Pützovi zlatý set - vyhrál sadu 6:0, aniž by jeho soupeř vybojoval jediný fiftýn. Taková věc se stala na vrcholné úrovni teprve popáté v historii.

Byl to hodně zvláštní zápas. První set vyhrál Pütz 7:6, ve druhém pokračoval do stavu 4:4 naprosto vyrovnaný duel. Od té doby se však změnil z napínavé bitvy ve zcela jednoznačnou záležitost. Reister přeřadil na vyšší rychlost - a 29 body v řadě zápas ovládl.

V jejich rámci dosáhl i zlatého setu. Třetí sadu vyhrál za 22 minut 6:0, aniž by soupeři povolil jediný bod! To je přitom dost ojedinělá záležitost. Mezi muži se na vrcholné úrovni přihodila teprve podruhé v historii, naposledy před třiceti lety.

V roce 1983 v Delray Beach ponížil Američan Bill Scanlon v 1. kole Brazilce Marcose Hocevara 6:2, 6:0, přičemž ve druhé sadě neuhrál jeho soupeř ani fiftýn. Loni dokázal podobný úspěch zopakovat Kolumbijec Felipe Escobar, to však bylo "pouze" v kvalifikačním utkání na challenger v Panamě.

Z nedávné historie udivila zlatým setem kazašská tenistka Jaroslava Švedovová, která díky němu ovládla duel třetího kola loňského Wimbledonu proti Saře Erraniové. Její počin byl o to obdivuhodnější, že ho dokázala uhrát proti čerstvé finalistce Roland Garros.

To Němec Reister byl dosud českým fanouškům známý spíše jako hráč, který letos ve Wimbledonu vyřadil v 1. kole Lukáše Rosola. Teď se zapsal do tenisové historie.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga