Rafael Nadal

Rafael Nadal | foto: AP

Nadal před finále Davis Cupu: Češi jsou nebezpeční, ale my jsme favorité

  • 7
"Nemají slabiny." Tak hodnotí Rafael Nadal kvality českého týmu před prosincovým finále Davisova poháru. Druhý tenista světa ale jedním dechem dodává, že Španělsko bude na domácí půdě favoritem. "Kdo hraje doma, je vždycky favoritem. Ale ani favorité nevyhrávají vždycky," prohlásil už opatrně Nadal.

Dvaadvacetiletý Nadal znovu zopakoval, že pokud bude zdravotně v pořádku, nechce u vrcholu letošní tenisové sezony chybět.

„Davisův pohár je specifická soutěž, kde hrajete za svou zemi. Naším cílem bude trofej obhájit,“ řekl Nadal, který byl členem vítězného týmu před pěti lety.

Svého českého soupeře ale světová dvojka nepodceňuje. Tým kolem Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha bude velmi silný. „Nemají slabiny. Jsou to velmi vyrovnaní hráči. Proti nim si nemůžete být předem jistí vítězstvím,“ varuje.

Proto věří, že k úspěchu požene tým kapitána Alberta Costy rovněž bouřlivé katalánské publikum. Hala Palau Sant Jordi má kapacitu 16,5 tisíce diváků, jen desetinu lístků dostanou Češi. Zájem o utkání je však až sedmdesátisícový.

Vítěz šesti grandslamových turnajů Nadal odstartoval svou kariéru v Davis Cupu v roce 2004.

V Brně v premiéře prohrál s Jiřím Novákem, ale v boji o rozhodující třetí bod ve třech setech porazil Štěpánka. Od té doby vyhrál Nadal dvanáct daviscupových dvouher v řadě.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga