Moskyti ani sloni v Indii tentokrát tenisty netrápí

Praha, Bengalúr - V šestimilionovém indickém Bengalúru, který se prý z celé země blíží západnímu standardu nejvíc, hraje tento týden tenisové mistrovství světa ATP ve čtyřhrách také český pár.Petr Pála a Pavel Vízner, loni šestá dvojice světového žebříčku, vstoupili včera do turnaje porážkou od bahamsko-amerického páru Knowles, MacPhie. „Město leží v nadmořské výšce devět set metrů, a míče proto létají jako zběsilé. Připomíná mi to turnaj v Mexico City. Je to spíš hra na náhodu a to nám nesedí,“ komentoval Pála porážku 1:6, 6:3, 5:7.

Loňští finalisté z Roland Garros a švagři Vízner má za ženu Pálovu sestru - narazili v úvodu na nového vítěze Australian Open. „Knowlesovi sebevědomí z titulu v závěru zápasu pomohlo. Dvakrát trefil skvělý servis a já si pak podání prohrál,“ popisoval Pála.

Turnaj ve městě vzdáleném hodinu letu od Bombaje byl kvůli napjaté situaci po teroristických útocích v USA a finančním potížím pořadatelů přeložen z loňského listopadu.

„Ujistili jsme se, že nám žádné zvláštní nebezpečí nehrozí, a rozhodli se, že do Indie pojedeme. I když jsem tvrdil, že už se sem nikdy nevrátím,“ připomíná Pála zkušenosti z turnaje Indian Open v Chennai.

„V Bengalúru to zatím vypadá slušně, hotel je vynikající, jídlo také. Doprava funguje, venkovní areál s betonovým kurtem ujde. Je tu dvacet stupňů, tak akorát. Upřímně řečeno, víc ke štěstí nepotřebuju. Po exkurzích do města netoužím. Jsem na cestách od 28. prosince a už se docela těším domů.“

Turnaj hraje osm dvojic rozdělených do dvou skupin. Dnes čekají Pálu s Víznerem domácí idolové Bhúpathí s Paesem a zítra Jihoafričané Koenig s de Jagerem. „Škoda prohry, proti Knowlesovi s McPhiem to možná byl zápas o druhé postupové místo do semifinále,“ konstatoval Pála.

Proti druhým nasazeným Indům, jimž podlehli loni právě ve finále Roland Garros, si Češi moc šancí nedávali. „Když vidím, jak diváci vyvádějí při jejich tréninku, tak si neumím představit, co se bude dít při zápase,“ řekl Pála. „Stačí, aby se Bhúpathí s Paesem objevili v areálu, a je velké pozdvižení.“

Daviscupový kapitán Jan Kukal připomíná, že ředitele turnaje dělá Bhúpathího otec. A připojuje vzpomínku na svůj dávný start v Bengalúru: „Hráli jsme tam v šestašedesátém roce s Honzou Kodešem. Město tehdy přepadli sloni a kolem hotelu kvůli nim byly ohňové zátarasy. Také si vybavuji, jak Kodeš zoufale bojuje s moskyty, na které sítě v hotelu nestačily.“ Český pár cestoval do Indie z Australian Open přes Singapur.

Dobrodružství to prý bylo jen na letišti v Bombaji, kde přejížděli od letadla autobusem, v němž po nich zřízenci neustále chtěli drobné.

„Indické jsme neměli, a tak Pavel tahal zbylé australské a novozélandské dolary,“ vypráví Pála.

Příští týden na Davis Cup jsou Pála s Víznerem náhradníky. „Máme být připraveni na telefonu,“ řekl Pála. „Budu čekat v Praze, ale možná spíš na horách.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga