Michael Vrbenský s trofejí pro vítěze turnaje O pohár prezidenta ČTS v pražské...

Michael Vrbenský s trofejí pro vítěze turnaje O pohár prezidenta ČTS v pražské Stromovce. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Poprvé v životě před kamerami. Chci do top 10, hlásí šampion turnaje

  • 9
Slovní obrat „bez diváků“ nevnímají všichni účastníci turnaje O pohár prezidenta ČTS stejně. Zatímco Petra Kvitová je zvyklá na zaplněné centrkurty, mužský šampion třídenního podniku Michael Vrbenský na Spartě zažil nezvykle vysokou návštěvu. „Hraju převážně na Futurech a tam je ještě méně lidí. cítil jsem se tady jako na opravdovém turnaji,“ pochvaloval si.

Do prvního tuzemského tenisového podniku od začátku koronavirové krize vstupoval jako hráč s nejhorším žebříčkovým postavením, u jeho jména na rankingu ATP svítí číslo 405.

ZPRAVODAJSTVÍ

z finálového dne turnaje O pohár prezidenta ČTS

Na domovské antuce pražské Sparty se však Vrbenský předvedl v solidní formě. Nejprve získal skalp nejvýše nasazeného Jiřího Veselého, poté si poradil s Jiřím Lehečkou a ve finále v třísetové řeži přemohl Zdeňka Koláře.

„Oba jsme si to užili, byl to vyrovnaný boj, o dva míčky jsem vyhrál, jsem za to velmi rád,“ hodnotí vítězství 6:4, 6:7 (5:7) a 10:8.

V závěru úřadoval tvrdou hrou od základní čáry, střádal vítězné míče. Velký kontrast proti úvodu utkání, kde naopak aktivitou hýřil jeho sok. „Nastoupil jsem nervózněji, v prvním setu jsem prohrával 1:3,“ rekapituluje Vrbenský.

Michael Vrbenský ve finále turnaje O pohár prezidenta ČTS v pražské Stromovce.
Michael Vrbenský ve finále turnaje O pohár prezidenta ČTS v pražské Stromovce.

„Pak jsem ale získal brejk zpět a začal jsem se cítit trochu líp. Dá se říct, že do stavu 6:4 a 4:3 jsem měl zápas ve svých rukách.“

V ten moment se však Kolář vzchopil, dovedl set do zkrácené hry a v ní si vynutil rozhodující supertiebreak. „On zahrál dobře a pak to bylo vyrovnané až do konce,“ líčí Vrbenský, který o titulu rozhodl vydařeným bekhendovým returnem po čáře.

Na turnajích jsem zvyklý na ještě méně lidí

A nečekanému vítězi ani nevadilo, že jeho triumfu přihlíželo obecenstvo pouze z řad sponzorů, organizátorů a reportérů. „Hraju převážně na Futurech a tam je ještě méně lidí,“ prozradil, že kulisu v areálu Sparty vnímal jako posun vpřed. „Cítil jsem se tady jako na opravdovém turnaji, navíc jsem tu poprvé v životě hrál před kamerami. Což je pro mě další dobrá zkušenost,“ uvědomuje si.

Poražený finalista Kolář

o situaci mužského tenisu

„Neviděl bych to tragicky, je potřeba čas. Nemáme přístup k velkým ATP turnajům, na kterých dostávají pořádající země divoké karty a jejich mladší hráči se tam mohou oťukat. Jsme malá země, ale nemyslím si, že bychom makali méně než v ostatních zemí. Myslím, že spousta Čechů má na to dostat se do první stovky nebo ještě výš, jako byli Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Je to i otázka velkých turnajů a zkušeností z nich.“

V budoucnu by dvacetiletý talent rád prorazil do nejvyšších tenisových pater, byť přiznává, že se pohybuje trochu v ústraní v porovnání s vrstevníky Jiřím Lehečkou a Jonášem Forejtkem.

„Psalo se spíše o nich, kluci jsou mladší a mají lepší výsledky. O to víc jsem ale rád, že jsem dokázal tento úspěch a doufám, že co nejvíce nás mladých se dostane dopředu, abychom měli větší sílu než teď,“ přeje si Vrbenský, jenž v roce 2016 ovládl Pardubickou juniorku, o rok později se probojoval do finále juniorské čtyřhry ve Wimbledonu.

V dětství volil mezi tenisem a fotbalem, radovánka s menším míčem u něj ve 12 letech převážila i díky vlivu otce. „Taťka je tenisový trenér, začínal jsem s ním ve čtyřech letech,“ vysvětluje. „Od začátku jsem byl pro individuální sport.“

A ambice si v něm vytyčuje smělé: „Mým idolem je Roger Federer, jednou bych chtěl být v top 10 a hrát turnaje ATP. Tady na turnaji v Praze jsem odehrál tři skvělá utkání a doufám, že na ně navážu.“

Vítězství, nechť je pro něj odrazovým můstkem. Vždyť si dokázal, že v záběrech kamer, které jsou v nejvyšších tenisových kruzích samozřejmostí, našlapovat umí. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga