Serena Williamsová

Serena Williamsová - Američanka Serena Williamsová porazila v osmifinále tenisového turnaje v Miami Rusku Jelenu Lichovcevovou z Ruska 6:4, 1:6, 6:4. | foto: ČTK

Miami očekává souboj sester. Prý pracovní

Miami, Praha - A je to tady zase. Po necelých dvou letech. Na turnaji Nasdaq-100 Open v Miami proti sobě nastoupí třiadvacetiletá Serena a o rok starší Venus Williamsovy. Bývalé světové jedničky. Americké sestry, jejichž vzájemné zápasy vyvolávají v tenisovém světě mnoho spekulací. A na kurtu emoce.

Třeba jako v červenci 2002, kdy se sestry poprvé probojovaly do finále slavného Wimbledonu. Otec Richard přišel do finále s transparenty: Vítejte na Williams show!

Nebo v Indian Wells 2001. Krátce před semifinále tehdy Venus odstoupila z turnaje kvůli zranění, což mnozí považovali za šikovný tah otce Richarda. Serena postoupila do finále bez boje, jenže po vítězství nad Kim Clijstersovou brečela. Diváci ji nemilosrdně vypískali.

V Miami prý půjdou emoce stranou. "Obě chceme vyhrát. Tohle je naše práce, bereme ji vážně," tvrdí Serena, vítězka prestižního turnaje z posledních tří let. Venus na Floridě vyhrála také třikrát, v letech 1998, 1999 a 2001.

Než  se "vytáhla" její mladší sestra. Sportovní svět sleduje už několik let osudy sourozenecké dvojice. Ze sester z ghetta se staly hvězdy společenských rubrik a mimořádně atraktivní "zboží" pro sponzorské firmy. Díky tenisové dominanci.

Nejdřív držela žezlo královny Venus, čtyřnásobná grandslamová šampionka. Po zmíněném wimbledonském turnaji v roce 2002 ji vystřídala Serena, jejíž sbírka titulů z turnajů "velké čtyřky" je o tři trofeje bohatší.

Byly zvyklé soupeřit o turnajová vítězství. Z dvanácti předešlých zápasů odehrály jen pět dříve než ve finále.

A v Miami si ten pocit zopakují. Ta lepší se bude radovat "pouze " z postupu do semifinále prestižního turnaje. "Zcela jistě to není kolo, ve kterém bychom se chtěly potkat," přiznává Venus. "Přála bych si, aby to bylo později, ale alespoň jedna z nás bude v semifinále," říká Serena.

V Miami bude jejich souboj magnetem úterního programu. Už dlouho proti sobě nenastoupily. Naposledy ve Wimbledonu 2003. S trofejí odcházela mladší Serena. Stejně jako v dalších pěti velkých finále.

V posledních letech na ni Venus nestačí. Sestru zdolala naposledy ve finále US Open 2001! Ale neříká, že je lepší mladší sestra, která už má letos na kontě jednadvacet vítězných zápasů v řadě. "Nemůžu přece říct, že je někdo lepší než já, když soutěžím," stojí si za svým. Po šesti prohrách v řadě se sestrou však s motivací problém nemá.

"Jedinou překážkou je fakt, že jen jedna z nás může vyhrát," přidává Venus. "Obě chceme pro tu druhou to nejlepší, takže tohle je smutné."

Která z nich bude smutná po čtvrtfinálovém souboji v Miami?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga