Lucie Šafářová na Australian Open

Lucie Šafářová na Australian Open | foto: ČTK

Australian Open a dost. Šafářová se v lednu rozloučí s kariérou

  • 63
Těch zdravotních lapálií už bylo příliš. Tenistka Lucie Šafářová se rozhodla ukončit ve 31 letech kariéru. Bývalá světová pětka a finalistka Roland Garros o tom informovala na tiskové konferenci před úvodním duelem finále Fed Cupu mezi Českem a USA.

„Rozhodla jsem se ukončit kariéru v Melbourne,“ řekla Lucie Šafářová. „Zdravotní komplikace byly velkým vodítkem.“

Finále Fed Cupu

Česko vs. USA

Oficiální zahajovací ceremoniál finálového klání v pražské O2 areně začne ve 13.45. Pořadatelé vyzývají diváky, aby už v tento čas seděli na svých místech. 

V září předčasně uzavřela sezonu kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům, které ji v poslední době soužily až příliš často. Šafářová vynechávala části sezony, s tenisovým rokem se loučila předčasně.

Na letošních grandslamech v Paříži, Londýně a New Yorku reportérům naznačovala, že přemýšlí o konci kariéry. Definitivní rozhodnutí oznámila těsně před úvodním finálovým duelem Fed Cupu mezi Českem a USA.

„Dlouho jsem o tom přemýšlela. Už s Robem (Steckleym, trenérem) jsme se bavili, že tohle bude poslední sezona. Prožila jsem skvělou kariéru, už na to ale zdravotně nemám. A nechci se trápit na malých turnajích,“ vysvětlila. „Nechci končit tak, že budu hrát kvalifikace a trápit se tenisem. Myslím si, že by to tak být nemělo.“ 

Loučení si Šafářová naplánovala na oblíbený grandslam v Austrálii, kde došla nejdál do čtvrtfinále. Na něm plánuje hrát dvouhru i debl. A to i přesto, že by v singlu musela projít kvalifikací, protože aktuálně jí na žebříčku WTA patří 106. místo. Jméno parťačky pro debla zatím nezná. 

„Žádný jiný turnaj před Melbourne neodehraju,“ řekla Šafářová. 

O dalších aktivitách po profesionální kariéře Šafářová přemýšlí. „Rozhodně se chci rozhlédnout. Ale už teď mám nabídky pracovat v tenisovém prostředí, například jako agentka. Ráda bych také předávala zkušenosti. Teď si chci ale hlavně oddechnout.“

Šafářová vyhrála po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové pět grandslamů v deblu: pouze na vysněný Wimbledon společně tým „Bucie“ nedosáhl. S Barborou Strýcovou zase na olympiádě v Riu 2016 získala bronz. 

Před třemi lety si bývalá světová pětka ve dvouhře zahrála finále na Roland Garros. Ve třech setech padla se Serenou Williamsovou.

V posledních letech nechyběla ani ve vítězných sestavách kapitána Petra Pály. Fedcupovou trofej získala v roce 2011, 2012, 2014 a 2015. U posledního triumfu před dvěma lety scházela.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga