David Kotyza

David Kotyza | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Očekávání ustála. V Istanbulu nemusí mít obavy, říká Kotyza o Kvitové

  • 23
Podle žebříčku WTA je pátou tenistkou světa. "Ustála očekávání," tvrdí o ní trenér David Kotyza. Ve srovnání s loňským rokem však Petře Kvitové v letošní sezoně chybí velký triumf. Před sebou má poslední možnost: Turnaj mistryň. V Istanbulu nastoupí na kurt v roli obhájkyně prestižní trofeje. "Nemusí mít obavy," dodává kouč.

Byl  jste byl spokojený s herním projevem Petry v trénincích na Turnaj mistryň?
V Prostějově jsme absolvovali dvanáctidenní tréninkový blok, zaměřili jsme se hlavně na servis, return a hodně jsme pracovali na nábězích na síť a volejích. V tréninku vypadala dobře, jenže teď ji čekají zápasy a v nich úplně odlišné situace. Všechny ty holky mají vysokou kvalitu, každá z nich má za sebou skvělou sezonu. Ale co Petra mohla v přípravě udělat, udělala.

Po výborné šňůře v Americe se Petře na posledních turnajích v Asii nevedlo. Může se na ní odrazit nejistota?
V Asii měla zdravotní problémy, ale teď je v pořádku. Všechno jsme probrali a myslím, že už to v hlavě nemá. Ale nervozita určitě přijde, Turnaj mistryň je přece jenom vrcholná akce sezony. Pamatuju si na loňský rok, před prvním zápasem se Zvonarevovou se nebyla schopna nervozitou ani rozcvičit a my všichni jsme na ni jen nevěřícně koukali. Ale zvládla to a díky tomu si uvědomuje, že nemusí mít výrazné obavy.

Ve srovnání s loňským rokem přiznala Petra jednu odlišnost: Prý víc sledovala soupeřky.
Pokukovala po nich, bylo to cítit. Letos jsme v odlišné situaci než loni i myšlenek v hlavě je hodně. Petra už je hráčkou v jiné pozici. Ale naštěstí před Turnajem mistryň na ní není takový tlak jako třeba před Wimbledonem.

Na obou akcích obhajovala titul. Mluvíte o něm před Istanbulem?
V případě tak specifického turnaje, jakým je Turnaj mistryň, bych snad o obhajobě ani nemluvil. Probojovala se mezi osm nejlepších hráček sezony podruhé v řadě, což je pozitivní.

JEN SE PODÍVEJTE. Petra Kvitová ukazuje fanouškům a fotografům trofej, kterou získala jako vítězka Turnaje mistryň v Istanbulu.

Loňská sezona Petry Kvitové byla mimořádná. Jak byste popsal tu letošní?
Byla to taková houpačka, kterou ale pořád i přes propady vidím pozitivně. Některé věci asi opravdu zopakovat nejdou... Pokud budeme o loňské sezoně mluvit jako o pohádce, letos to byla realita. Petra se musela vypořádat s velkým očekáváním. Možná ho někdy nenaplnila, ale jsem pyšný, jak to všechno zvládla. Ustála tu situaci.

Co může v příštích dnech v Istanbulu hrát v její prospěch?
Těší se do haly, kde společně s trávou hraje nejlepší tenis. Jsou tam stabilní podmínky, což jí vyhovuje, v hale mnohem lépe podává. A celkem jsme se snažili oživovat vzpomínky na loňský turnaj, který se jí povedl.

Jaké jsou ty nejsilnější?
Nejvíc mi utkvěl v paměti závěr, jak ve finále proti Viktorii Azarenkové proměnila mečbol a svalila se na záda. K tomu několik fragmentů z jednotlivých zápasů. Ale třeba i náš řidič. Petru si zamiloval. Když mu na konci turnaje darovala raketu, štěstím se rozbrečel.

Účastnice Turnaje mistryň 2012 očima Davida Kotyzy

Viktoria Azarenková (Běl.) - Hodně jí pomohlo vítězství na Australian Open, prolomila očekávání, zda je schopna grandslam vyhrát. Psychicky ji to zvedlo a obrovskou kvalitu ze začátku roku si nese celou sezonu. Nejdelší část sezony je nejvyrovnanější hráčkou. Psychika je největší rozdíl ve srovnání s předešlými lety, zvedá jí úroveň hry, nemá propady, nepodléhá panice.

Maria Šarapovová (Rus.) - Překvapila mě na antuce, která byla dlouho jejím nejslabším povrchem. Vždyť o sobě sama řekla, že se na antuce pohybuje jako kráva na ledu. Největší pokrok udělala právě v pohybu, vzhledem ke své výšce se pohybuje skvěle. S trenérem navíc hodně zapracovali na podání, zlepšila ho, dělá méně dvojchyb.

Serena Williamsová (USA) - Pro mě šampionka ze všech největší. Stačí vzít konkrétní situaci: Petra, ač se letos ve Wimbledonu s některými zápasy trochu prala, proti ní odehrála nejlepší zápas na trávě. Jedinou šanci, kterou měla, však Serena suverénně odvrátila. Způsob, jakým se připraví na trošku vážnější soupeřku, je obdivuhodný. V kombinaci se sebedůvěrou nemá konkurenci. Extra kapitolou je její servis, na trávě má parametry mužského podání.

Agnieszka Radwaňská (Pol.) - Pořád dokazuje, že herně je jednou z nejinteligentnějších hráček, dokáže skvěle číst hru soupeřky a zahrát v dané chvíli maximum. Na kurtu sice nepředvádí nejsilnější údery, ale hraje chytře - to je její kouzlo, v této disciplíně ji považuju za nejlepší.

Angelique Kerberová (Něm.) - Ohromně zlepšila kondici a pohyb, spoustu míčů vyběhá a letos hraje opravdu mimořádně vyrovnaně, na turnajích se dostávala hodně daleko. Asi s ní tolik nikdo nepočítal, ale po letošku na sebe může být hrdá. Bude zajímavé sledovat, jak si povede příští rok.

Sara Erraniová (It.) - Velký vliv na její zlepšení přičítám tomu, že změnila rakety, víc jí to letí, je nebezpečnější. Už to není pouze obranářka, dokáže zahrát rychleji a umí zkracovat hru. Díky čtyřhře má výborné voleje, je fyzicky silná. V hale asi bude trochu v nevýhodě, z osmi účastnic Turnaje mistrů má nejslabší podání. To je handicap.

Li Na (Čína) - Moje oblíbená hráčka, Petra s ní ráda trénuje. Je inspirací pro hráčky, co jsou dlouho na okruhu, grandslam vyhrála v devětadvaceti letech. Je důkazem, že se to dá. Trochu se potýkala se ztrátou motivace, ale nový trenér jí vlil optimismus, což jí dodalo šťávu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga