Kuerten a Corretja soupeřům nenechali ani set

Paříž - Je rozhodnuto, ve finále grandslamového French Open se na pařížské antuce střetnou Gustavo Kuerten z Brazílie a Španěl Alex Corretja. Oba vyloučili očekávaná dramata a převálcovali své semfínálové soky ve třech setech. Brazilský tenista přehrál Juana Carlose Ferreru ze Španělska 6:4, 6:4, 6:3 a bude se bít o třetí pařížský triumf. Jako téměř bezchybný tenisový stroj přešel přes miláčka místního publika Grosjeana i Corretja - vyhrál 7:5, 6:4, 6:4. Výborného úspěchu dosáhli deblisté Pála s Víznerem, kteří porazili domácí pár Clement, Escude a zahrají si finále.FRENCH OPEN: PAVOUKY, VÝSLEDKY, ČLÁNKY

Kuerten - Ferrero 6:4, 6:4, 6:3
Dvojnásobný vítěz pařížského grandslamu Kuerten se prezentoval dravějším tenisem a dokázal proti mladému Španělovi využít větší zkušenosti.

Zápas plný skvělých výměn hraných na hranicích agresivity přinesl dlouho očekávaný střet dvou letošních antukových suverénů. Španěl sice začal dobře a vzal Kuertenovi servis, ale to bylo nadlouho poslední ztracené podání brazilského hráče. Ten výrazně zpřesnil a jeho soupeř tahal za kratší konec.

"Byl jsem v naprosté pohodě, cítím se skvěle," pochvaloval si první nasazený hráč. "Myslím, že si užiji skvělé finále," dodal, že si proti loňsku víc věří a má lepší fyzičku.

Fanoušci museli být spokojeni na nejvyšší míru. Oba hráči se nerozpakovali zahrát efektní stopbaly, loby, často chodili na síť. Na Kuertenově straně byla větší dravost, dokázal zaútočit z forhendu i bekhendu, nekompromisně zakončoval. Po prvním prohraném setu napálil Ferrero vztekle míček vysoko nad tribuny a vysloužil si pískot. Zdálo se, že neví, co na svého soka hrát. Také druhý set se nesl ve stejném znění, oba hráči vysoko, Kuerten však o kousek výš. Sada skončila opět 6:4 pro nasazenou jedničku.

Úvodní hry třetí sady byly dost divoké. Nejprve Ferrero zvrátil stav 0:40 a dokázal uhrát své podání, poté se totéž povedlo jeho soupeři. Za stavu 4:3 získal Brazilec čtvrtý brejk v zápase a podával na vítězství. I v takto vypjatém momentu se nestáhl k opatrnému držení míče ve hře. Míčky z jeho rakety bombardovaly antuku na Ferrerově straně kurtu a dva tvrdé servisy na závěr rozhodly o tom, že Kuerten si zahraje své třetí pařížské finále a dostane tak příležitost obhájit svůj loňský titul.

Corretja - Grosjean 7:5, 6:4, 6:4
Zkušený Španěl prakticky nekazil a naprosto jednoznačně šel za svým cílem. Jeho soupeř, který ve fantastickém semfiinále vyřadil Andre Agassiho, tentokrát neměl den. Přesně mířené míče, které v semifinále létaly z jeho rakety, tentokrát často končily mimo dvorec, nebo se třepetaly v síti.

Diváci v ochozech zaplněného centrkurtu marně burcovali krajana do boje. Naopak Španěl působil naprosto sebejistě, jakoby vyzařoval přesvědčení, že do finále musí postoupit on.

Podle Španěla se o osudu utkání rozhodlo již v prvním setu, který dospěl až do tie-breaku. "Myslím, že pro něj byl tie-break velmi těžký po psychické stránce. Měl jsem pocit, že si v něm příliš nevěří," všiml si Corretja rozdílu od jiných dnů, kdy Grosjean oplýval sebevědomím. "Hrál jsem tak, aby mi neútočil do bekhendu," dodal.

Poražený Francouz byl zklamaný, ale porážku nesl mužně. "Alex hrál opravdu skvěle a nedovolil mi použít mou hru. I tak jsem ale s celým turnajem spokojený," řekl.

Češi postoupili do finále čtyřhry
Po 17 letech bude mít český tenis své zástupce ve finále mužského deblu. Petr Pála s Pavlem Víznerem dokázali přehrát dvojici domácích hráčů Clement, Escude 7:5, 6:4 a mohou se těšit na finále. Tam narazí na výtečný indický pár Maheš Bhúpáthí, Leander Paes, zdejší vítěze z roku 1999. Ve finále hráli naposledy Tomáš Šmíd s Pavlem Složilem.

Výsledky:
Muži, dvouhra - semifinále:

Kuerten (1-Bra.) - Ferrero (4-Špa.) 6:4, 6:4, 6:3
Corretja (13-Šp.) - Grosjean (10-Fr.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4.

Muži, čtyřhra - semifinále:
Pála, Vízner (13-ČR
) - Escude, Clement (Fr.) 7:5, 6:4.

Ženy, čtyřhra - semifinále:
Raymondová, Stubbsová (1-USA/Aus.) - Dokičová, Martinezová (16-Jug/Špa.)
Ruanová-Pascualová, Suarezová (2-Šp./Arg.) - Heninová, Tatarkovová (Bel./Ukr.) 6:2, 6:0, Dokičová, Martinezová (16-Jug./Šp.) - Raymondová, Stubbsová (1-USA/Austr.) 7:5, 6:2.

Smíšená čtyřhra, semifinále:
Suarezová, Oncins (Arg./Bra.) - Lichovtcevová, Bhúpátí (Rus./Ind.) 7:5, 4:6, 6:2.

Juniorky, dvouhra - semifinále:
Kuzněcovová (6-Rus.) - Schaulová (5-Luc.) 7:6 (7:4), 6:3,
Kanepiová (4-Est.) - Harkleroadová (7-USA) 6:1, 6:3.
Juniorky, čtyřhra - čtvrtfinále:
Cetkovská, Voráčová (ČR)
- Chuang, Hsieh (Taj.) 3:6, 6:3, 7:6, Birnerová, Strýcová (ČR) - Harkleroadová, Wernerová (USA/Něm.) 6:2, 3:6, 6:3.

Španěl Corretja podává v semfinálovém zápase s Grosjeanem

Francouzský tenista Grosjean lituje jednoho z mnoha zkažených míčů v zápase s Corretjou v semifinále French Open

Gustavo Kuerten se připravuje k bekhendu v semifinálovém zápase proti Ferrerovi


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga