Dinara Safinová

Dinara Safinová - Ruská tenistka Dinara Safinová se raduje z postupu do finále Roland Garros. | foto: Reuters

Když hrála špatně, nechtěla Safinová žít

  • 3
P a ř í ž - Utekla z mečbolu Šarapovové i Dementěvové, vyřadila Kuzněcovovou. Katem Rusek je na tenisovém Roland Garros jiná Ruska, 22letá Dinara Safinová. "Bůh mě udržel v tomto turnaji," říká věřící muslimka.

Její bratr Marat odvrátil ve čtvrtfinále Australian Open 2005 mečbol Federerovi a pak celý turnaj vyhrál.

Dnes ona sama stane ve finále proti Srbce Aně Ivanovičové. "Nebudu si ale říkat: Tohle je finále. Bude to stejný kurt a stejný míč jako v předchozích zápasech," tvrdí turnajová třináctka. Pokud zvítězí, vstoupí Safinovi do historie jako první bratr a sestra, kteří triumfovali ve dvouhře na grandslamu.

Dlouho byl o šest let starší Marat lídrem rodinného týmu. Teď je 73. na světě, zatímco sestra míří do první desítky.

"Dinara je květina, která teprve rozkvete," věštila její matka Rauza v roce 2005 při dceřině startu na Prague Open. Nejdřív Dinara trpěla. "Když jeden čas nehrála dobře, byla tak smutná, že nechtěla žít. Pořád se ptala: Maminko, proč? Vždyť tomu dávám tolik energie."

Tehdy ještě Safinová v rozhovoru proMF DNES povídala: "Lidé čekají, že budu stejně dobrá jako Marat. A já nejsem. A nebudu!"

Nedostala do vínku tolik talentu. Společnou však mají basketbalovou postavu, skvělou fyzičku, drtivý forhend i kypící emoce. Safin vzteky rozmlátil i 69 raket za rok. "Já mám rekord deset," přiznává ona. Také v Paříži si vysloužila několik varování za házení raketou.

"Marat je na kurtu opravdový," říká o bratrovi. "Když má emoce, nezadržuje je a exploduje. Já jsem podobná. Nechci skrývat svoji osobnost."

Nebude dnes proti Ivanovičové favoritkou. "Ale už jsem tu prošla snad vším možným. Takže proč to nezopakovat?" věří si.

Jednou, když její bratr zahrál v Paříži skvostný vítězný míč, stáhl si samou radostí na kurtu kraťasy. Kdo ví, jak by dnes slavila Dinara.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga