Petra Kvitová slaví zisk prvního setu v 2. kole Australian Open.

Petra Kvitová slaví zisk prvního setu v 2. kole Australian Open. | foto: AP

Obezřetný kouč Kvitové: Musím zaklepat. Nechci nic zakřiknout

  • 37
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Tenistka Petra Kvitová se patrně ocitla ve stavu mysli, v němž dosahuje svých největších úspěchů. V Melbourne prodchnutém prázdninovou pohodou prosvištěla prvními třemi koly, čímž potěšila i svého trenéra Jiřího Vaňka. Ten ale odmítá propadat nadšení.

Za poslední léta strávená ve službách pro špičkové tenistky bývalý profesionál Vaněk pochopil, že na WTA Tour „nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní“, jak zpívali Voskovec s Werichem.

A tak je sice spokojený, nicméně stále opatrně opakuje: „Musím zaklepat. Nechci nic zakřiknout.“

Jiří Vaněk, kouč Petry Kvitové

Nevyzpytatelná Kvitová minulý týden získala titul v Sydney, načež v Melbourne po sedmi letech postoupila do osmifinále, takže posbírala už osm vítězství za sebou.

„Pokračuje v pohodě, kterou si přivezla ze Sydney, což je nejdůležitější. Tenisem se baví, zaplaťpánbůh za to. Ale nechceme si na sebe vytvářet žádný tlak,“ říká kouč.

Zvládá Petra grandslamový stres lépe než v minulých letech?
Nikdy nevíte jistě, ale možná jí pomohlo, že ze Sydney přiletěla na poslední chvíli. Když se jinak týden připravujete na místě před turnajem, padá na vás atmosféra a tíha příležitosti. Každý chce na grandslamu uspět a těžko se brání představě, jak zvedne nad hlavu pohár.

Na kurtu působí uvolněně a přitom hladově, souhlasíte?
My tady vzhledem k jejímu zápasovému vytížení skoro netrénujeme. Zdá se mi, že je víc odhodlaná. V prvním kole čelila největší nervozitě, kterou zvládla, a postupně se jí zbavuje. Snad si pohodu udrží.

Všímáte si jejího zarputilého zápasového výrazu?
Jojo. Viděl jsem ho naposledy, když hrála v Cincinnati se Serenou Williamsovou. Turnajové manažerky říkaly, že se jí až bály, když nasadila tu bojovnou masku. Na Serenu se těšila a neskutečně se vyhecovala. Tady je to podobné.

Čím ještě vás na kurtu potěšila?
Kdykoliv nastala chvíle, že se zápas mohl nějak zlomit proti ní, Petra udržela koncentraci, nepovolila obrat. Odvrátila brejkboly, nenechala soupeřku, aby se chytila. V důležitých situacích zůstala klidná, což je základ úspěchu v tenisu.

Jak je důležité, že se cítí dobře fyzicky?
Hodně. Jakmile vás něco pobolívá, takže se třeba nemůžete vytáhnout nahoru při servisu, míče jen tlačíte přes síť. Je to hrozná lopota. Zatímco když je Petra fit a hraje si svým stylem, je úplně jedno, kdo stojí proti ní. Potřebuje spoléhat na svoje zbraně a nepřemýšlet o věcech okolo.

Už v minulé sezoně shodila pár kilo, jak se na ní úbytek váhy projevuje?
Nedávno byla na testech, které vyšly výborně. Zkoumali jí třeba poměr tuku a svalů v těle a doktoři byli velice spokojení. Ale o tom by vám víc pověděl David (kondiční trenér Vydra).


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga