VYČERPANÝ, ZATEJPOVANÝ A SPOKOJENÝ. Jakub Menšík si zahraje finále v Dauhá.

VYČERPANÝ, ZATEJPOVANÝ A SPOKOJENÝ. Jakub Menšík si zahraje finále v Dauhá. | foto: Profimedia.cz

Vzhůru do finále! Menšík oslnil parádní výměnou a pochválil svůj vzor

  • 12
Do Kataru přicestoval na svůj debut na okruhu ATP a po týdnu fantastických výkonů proti zkušeným soupeřům všechny zaskočil. Jakub Menšík se na turnaji v Dauhá senzačně probojoval až do sobotního finále, když v pátek vyřadil Francouze Gaëla Monfilse 6:4, 1:6, 6:3. „Takhle dobře jsem snad ještě nehrál,“ zářil český tenista.

K famóznímu výkonu se dokázal vybičovat i po náročných zápasech, které ho během týdne potkaly. Vždyť s Andym Murraym bojoval v osmifinále téměř tři a půl hodiny, když odehrál nejdelší utkání v historii katarského podniku, ve čtvrtfinále si zase vyšlápl na světovou pětku Andreje Rubljova.

A teď Menšíka dělí jen jedno vítězství od senzační trofeje.

Menšíkovo senzační tažení nekončí, v Dauhá si zahraje o první titul

„Doufám, že to není moje poslední finále. Tenhle týden je zatím jako sen,“ líčil český mladík v rozhovoru na kurtu po duelu s Monfilsem. „Nemám slov, předvedl jsem jeden z nejlepších výkonů v kariéře. Snad takhle budu hrát i ve finále.“

Ačkoliv Menšík vypadal, že mu proti Francouzovi ve druhém setu docházejí síly, z nelichotivého skóre 1:6 se stačil rychle oklepat a do třetího dějství vlétl opět plný energie a především chuti po vítězství.

„Zapamatujte si jméno Jakub Menšík,“ psal na sociální síti X oficiální účet ATP Tour.

DOBOJOVÁNO. Jakub Menšík (vpravo) si zahraje finále v Dauhá. Gaël Monfils vzal porážku s grácií.

Vždyť debutant na okruhu 37letému veteránovi nastřílel pět es, odvrátil devět z jeho dvanácti brejkbolů a stejně jako Monfils zahrál 26 vítězných míčů. Snažil se dobíhat každý balonek a troufl si i na složitější údery.

„I Gaël hrál neuvěřitelně, vím, jak těžké je s ním soupeřit, zvlášť kvůli jeho skvělému pohybu. Člověk musí opravdu předvést svůj nejlepší tenis, aby ho porazil,“ uvědomoval si.

Novináři i fanoušci na platformě X obdivovali především bláznivou výměnu, při které Menšík zahrál úder mezi nohama a zkušeného Monfilse v ní dokázal přechytračit.

„Kdo nemá rád hru na kočku a myš?“ vtipkoval účet The Tennis Letter.

Menšík si pak vychutnával zasloužené ovace od nadšených fanoušků. Stejné, jaké slyšel po hodině a 48 minutách od začátku utkání, když po esu a třech přímých bodech slavil další parádní výhru.

Jako by tomu sám nemohl uvěřit, upustil raketu, položil obličej do rukou a s překvapeným výrazem si stáhl kšiltovku. Pak rychle doběhl k síti, aby svůj velký vzor z dětství pochválil.

„Byl jsi pro mě jednou z největších inspirací, když jsem byl malý, díky, že jsem si s tebou mohl zahrát,“ vzkázal Menšík svému soupeři.

Skalp světové pětky, vtípky o iPhonu. A teď chci do finále, hlásí Menšík

V pozápasovém rozhovoru svůj obdiv k Monfilsovi ještě zopakoval. „Když tady hrál poprvé, ještě jsem ani nebyl na světě. Je jedním z největších showmanů na kurtu, skvělý chlap. Doufám, že se v budoucnu ještě potkáme.“

Francouz Menšíkovi odvětil: „Hodně štěstí ve finále!“

Český talent se v Dauhá stal nejmladším finalistou na Tour od Carlose Alcaraze v Umagu v roce 2021. V sobotu v zápase o titul vyzve Rusa Karena Chačanova, 17. hráče světa.

Po fantastickém týdnu ale všichni tuší, že si nebude chtít jen zahrát, ale že se v 18 letech pokusí urvat první velkou trofej. Vždyť mladý talent už od nízkého věku říká: „Nebojím se velkých jmen!“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga