Chorvatský tenista Goran Ivaniševič

Chorvatský tenista Goran Ivaniševič | foto: Profimedia.cz

Jako podnikatel zkrachoval. Tak se Ivaniševič raději vrátil k tenisu

  • 0
Goran Ivaniševič je opět na tenisové scéně. Někdejší bouřlivák a jediný chorvatský vítěz Wimbledonu z roku 2001 se stal koordinátorem všech chorvatských reprezentačních výběrů s výjimkou toho daviscupového. "Chci vytvořit silnou generaci našich tenistů," vysvětlil bývalý mistr servisu, proč se hodlá věnovat mládeži.

Byl to před několika dny docela dramatický návrat. A nečekaný. "Náš tenis nemá nové talentované chlapce, výjimkou je jen Borne Čorič - ten jediný má před sebou špičkovou budoucnost. Ostatní jeho úrovně zdaleka nedosahují," oznámil dvaačtyřicetiletý rodák ze Splitu, jenž se v chorvatském svazu ujal nově vytvořené funkce.

"To jsem vždycky chtěl - pracovat s výběry do dvanácti, čtrnácti, šestnácti a osmnácti let. Budu to dělat celým srdcem," dodal.

Ivaniševič však nestál mimo tenisové dění docela. Oznámení o své nové roli učinil nedlouho poté, co nejlepšímu současnému chorvatskému hráči Marinu Čiličovi sportovní soud CAS zkrátil trest za pozitivní nález na stimulant z devíti měsíců na čtyři a Čilič tak v minulém týdnu mohl nastoupit na turnaji v Paříží. Tam s ním cestoval i Ivaniševič, který je od jara jeho trenérem.

"Že Marin vyhrál tuhle bitvu, to je velká věc. A také důkaz, že pravda ještě existuje," prohlásil Ivaniševič. Zároveň vysvětlil, proč byla Paříž pro jeho svěřence důležitá, i když tam Čilič porazil jediného soupeře a ve druhém kole ztroskotal na Del Potrovi. "Účast v Paříži byla dobrá pro Marinovu psychiku, stejně jako pro sponzory. Hlavní ale bylo, že pro tenistu je problém, když nehraje dva týdny, a tady šlo o měsíce. Nicméně Marin už byl světová desítka a na svoji někdejší pozici se může vrátit."

Přestože je Ivaniševič v zemi na Jadranu národním hrdinou, tamní média začala znovu probírat jeho osobní život a zároveň hledat, co jej vedlo k práci v chorvatském svazu. "S manželkou, manekýnkou Tanjou Dragovičovou, už jsou po několika krizích celkem v pohodě, byť je to teď víc kamarádství než manželství. Obě děti, desetiletou Amber a pětiletého Emanuela, vychovávají společně," citoval záhřebský Jutarnji list nejmenovaného tenistova přítele.

Ivaniševič prý také konečně pochopil, že tenis musí být hlavní náplní jeho života. "Hodně peněz investoval a přišel o ně, pustil se do věcí, o kterých mnoho neví. Prohlásil, že ho ve světě byznysu sežrali žraloci, jeho vstup do této oblasti prý byl jako přechod z mateřské školy na ekonomickou fakultu. Teď ví, že tenis je jeho záchrana."

Bývalý slavný tenista nyní věří, že v Chorvatsku může vytvořit líheň světové úrovně s akademiemi a soustředěními pro talentované hráče. Zkrátka s infrastrukturou, která pomůže Chorvatsku k výsledkům z jeho éry. Tam se počítá i daviscupový triumf z roku 2005, byť Ivaniševič už byl v týmu pouze "maskotem".

"Pakliže v tomto svém úmyslu uspěje, lidé brzy zapomenou na to, že jeho manželství i podnikání zkrachovaly. Manželství téměř a podnikání úplně," pravil zdroj deníku Jutarnji list.

, Lidové noviny

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga