Hewitt uhájil tenisový trůn

Praha - Lleyton Hewitt už letos nemusí vyhrát žádný zápas, tenisový trůn mu přece nikdo neuzme. Jediný aspirant na pozici světové jedničky, Andre Agassi, nezvládl své vystoupení na Turnaji mistrů a musí si počkat do příští sezony. Jedenadvacetiletý Australan tak obhájil své loňské postavení a dovršil báječnou sezonu ozdobenou wimbledonským vítězstvím a třemi dalšími tituly.

Před rokem dokázal Hewitt vyhrát v Sydney Masters a zakončil tak rok na prvním místě jako nejmladší světová jednička v historii. Bylo mu dvacet let a už měl za sebou další podobné věkové rekordy. Měsíc před šestnáctými narozeninami se kvalifikoval do Australian Open 1997, o rok později z pozice 550. hráče světového žebříčku dobyl titul na turnaji v Adelaide.

Rok 2001 znamenal definitivní zabydlení se australského bouřliváka mezi tenisovou honorací. Hráč ve finále US Open porazil Peta Samprase a získal tak svůj premiérový grandslam. Na závěr sezony přidal šestý zářez do výčtu turnajových titulů, když vyhrál Masters a přeskočil dosud vedoucího Gustavo Kuertena.

Letošní sezona začala pro Hewitta katastrofálně. Místo toho, aby čerstvá světová jednička ukázala doma na Australian Open své kvality, museli přijít ke slovu doktoři. Hráč onemocněl planými neštovicemi. Na kurty se vrátil až v březnu, ovšem stylově. Vyhrál turnaj v San Jose, dominoval i v Indian Wells a v Miami došel do semifinále. Další dva tituly posbíral Hewitt v Londýně, ten druhý nese punc grandslamu.

Nepočítaje Masters nashromáždil Australan na prizemoney 2.333.529 dolarů. Do Šanghaje odlétal s náskokem 88 bodů na druhého Agassiho. Ten doufal v možný atak svého soupeře, ale po druhém zápase jeho naděje padly. Další zápasy Masters už tedy může Hewitt odehrát v klidu a užívat si svého kralování.

Lleyton Hewitt při svém obávaném forhendovém returnu


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga