Caroline Wozniacká (vlevo) a Simona Halepová

Caroline Wozniacká (vlevo) a Simona Halepová | foto: koláž iDNES.cz

Halepová vs. Wozniacká: Naplní se touha. A prodlouží se utrpení

  • 10
Na jedné straně kurtu tryská omamné, povznášející blaho, za sítí se rozlévá trpké a mučivé zklamání. Po posledním míči finále Australian Open budou emocionální návaly na mysl vítězky a poražené silnější než obvykle.

V sobotu se totiž střetnou Simona Halepová (26 let) a Caroline Wozniacká (27), tenistky dosud marně dychtící po grandslamové trofeji. Obě zatím dvakrát podlehly ve finále. Hbité a vytrvalé běžkyně málo kazí. Obě mohou pro svou zemi získat historicky první titul z Melbourne.

Pro kterou bude platit „do třetice všeho dobrého“? V sázce je též pozice světové jedničky. Vítězka utrží 66 milionů korun hrubého, dvakrát víc než poražená. Další prémie potečou ze sponzorských smluv. Hlavním lákadlem je však pro obě dámy blyštivá vstupenka do společnosti šampionek. Na modré scéně Laver Areny ji obdrží jen jedna.

Byť se blížil den, v němž se fatálně protnou jejich kariéry, snažily se tlumit očekávání, odhánět tlak a zpomalovat srdeční tep. „Je to obrovská výzva, ale chci zápas brát jako každý jiný. Vnímat míč po míči, nemyslet na výsledek,“ prohlásila Rumunka Halepová poté, co ve čtvrtek přemohla Němku Kerberovou 6:3, 4:6, 9:7.

„V pátek si zatrénuju, zajdu na masáž,“ řekla Dánka Wozniacká po triumfu nad Belgičankou Mertensovou 6:3, 7:6. „Během turnaje jsem se párkrát stavila v kasinu. Možná tam zase skočím. Jsem pár stovek v plusu. Uvidíme, jak se zadaří.“

V poslední době má Wozniacká štěstí ve hře i v lásce. Na podzim ovládla Turnaj mistryň, zasnoubila se s basketbalistou Davidem Leem. Jinak ovšem přízeň osudu nevzývá. „Věřím na tvrdou práci!“ tvrdí.

Caroline Wozniacká slaví postup do finále Australian Open.
Světová jednička Simona Halepová ovládla první set semifinále Australian Open...

Na dvorcích i v reklamách vydělala majlant. Místo trmácení po světě a pachtění se za prchavým snem by mohla po staletí žít v přepychu.

Předloni ji soužila zranění, měnila kouče, propadla se až na 74. místo v pořadí WTA. Nevzdala se a po dvou porážkách ve finále US Open (2009 s Clijstersovou a 2014 se Serenou Williamsovou) si v Austrálii vypracovala třetí šanci. „Nikdy jsem neztratila sebevědomí,“ tvrdí.

Halepová vs. Wozniacká

Sledujte podrobnou on-line reportáž.

Vskutku. Minulý týden otočila mač s Chorvatkou Fettovou, ač ve třetím setu ztrácela 1:5 a 15–40. „Už jsem byla jednou nohou venku,“ konstatovala.

Mečboly v Melbourne sveřepě odvracela i Halepová. Nejprve v řeži s Američankou Davisovou tři a ve čtvrtek v partii s Kerberovou dva.

Také ona hodlá nakráčet do finále sebejistě. Doufá, že se od těsných proher z finále Roland Garros proti Šarapovové (2014) a Ostapenkové (2017) změnila: „Jsem zkušenější, psychicky odolnější a agresivnější.“

Pavouky turnaje

I ona se vyhrabala z náhlé krize. V březnu 2017 se v Miami nepohodla s trenérem Cahillem, jenž od ní odešel. Vyčítal jí, že se málo snaží. Byla v šoku, styděla se a mohla se přetrhnout, aby jej získala zpátky.

Povedlo se a už v květnu spolu slavili titul v Madridu. Od té doby Halepová válí. Vyšplhala na špičku žebříčku. Jejímu povstání schází už pouze grandslamová koruna.

Jenom jedna ze sokyň ale v sobotu (začátek v 9.30 SEČ) zažije radost a kolosální úlevu. Duši té druhé potřetí krutě sevře žal.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga