Haas nedostal peníze a za Německo nehraje

  • 1
Berlin - Těžkou ránu zasadil představám německých tenisových příznivců Tommy Haas. Čtvrtý hráč světového žebříčku a semifinalista letošního Australian Open odmítl nastoupit do chystaného utkání 1. kola Světové skupiny Davis Cupu proti Chorvatsku. Příčinou jsou spory s Německým tenisovým svazem, který odmítl Haasovi uhradit 100.000 euro za fyzioterapeuta.

Fax, který přišel z Floridy hodně zamíchal plány kapitána Michaela Sticha. Ten počítal s Haasem na post jasné jedničky. Hráč takového kalibru a v takové fazóně by se mu skutečně hodil. Podcenit Chorvaty v sestavě s Ivaniševičem a Ljubičičem by se nemuselo vyplatit.

Jako hlavní důvod jmenoval Haas veřejný spor, který má se svazem. Podle svého vyjádření by nemohl v této situaci podat optimální výkon. "Od doby, kdy jsem účast přislíbil se hodně změnilo, dost mých osobních záležitostí bylo vyneseno na veřejnost. Je pro mě obtížné vyjít s lidmi ze svazu," stěžuje si ve vysvětlujícím faxu. "Má hra by trpěla jak kvůli špatnému psychickému, tak i tělesnéému stavu."

Kapitána Sticha nemohla postihnout horší ztráta. "Je to pro mě velké zklamání, protože s ním bychom byli jistě silnějším týmem," přiznal oslabení, ale své cíle nemění. "Naše šance i tak zůstávají stále dobré." Pomoci by mu měli další hráči Nicolas Kiefer, Rainer Schüttler a Davic Prinosil. O náhradníkovi zatím nemá kapitán jasno. "Stále zbývají čtyři dny," uklidňuje.

Podle předsedy německého svazu Waldenfelse se Haas nechová právě příkladně. "Je smutné, že peníze u něj hrají větší roli nežli patriotismus," nechal se slyšet v souvislosti s Haasovými požadavky na proplacení služeb fyzioterapeuta. "Vůbec tomu nerozumím, je politováníhodné, když tak málo stačí, aby nehrál," posteskl si ještě.

U Tommyho Haas není podobné chování ničím novým. Hráč už v září uvažoval, že se bude věnovat čistě turnajům a Davis Cup odsune na vedlejší kolej. Poté sice své rozhodnutí změnil, nicméně dlouho nevydržel.

Utkání 1. kola Davisova poháru se hrají od 8. do 10. února.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga