Fernando Gonzalez

Fernando Gonzalez - Chilský tenista Fernando Gonzalez se raduje z výhry nad Rafaelem Nadalem. | foto: Reuters

Gonzalez smetl Nadala, je v semifinále

  • 65
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Chilský tenista Fernando Gonzalez je na Australian Open ve formě. V posledním čtvrtfinálovém duelu mužské dvouhry deklasoval turnajovou dvojku Rafaela Nadala ze Španělska 6:2, 6:4, 6:3 a poprvé v kariéře si zahraje v semifinále grandslamového turnaje.

Jeho soupeřem bude Němec Tommy Haas. Na jeho umění ztroskotal Nikolaj Davyděnko, osmifinálový přemožitel Tomáše Berdycha. Třetí nasazený Rus podlehl turnajové dvanáctce po boji v pěti setech 3:6, 6:2, 6:1, 1:6, 5:7.

Haas na Australian potřetí v kariéře postoupil do semifinále, což se mu na žádném
jiném grandslamovém turnaji  nepovedlo. 

Ruské derby pro Šarapovovou

Odveta za loňské vyřazení Martině Hingisové nevyšla. Ve čtvrtfinále Australian Open podlehla po roce znovu Belgičance Kim Clijstersové, která se v boji o finále utká s Ruskou Šarapovovou. Turnajová jednička dnes ve dvou setech přehrála krajanku Čakvetadzeovou.

Středeční program Australian Open 2007 otevřel v Melbourne Parku ruský čtvrtfinálový souboj ženské dvouhry.

Nasazená turnajová jednička Maria Šarapovová, která se při neúčasti Belgičanky Heninové a brzkém vyřazení Francouzky Mauresmaové stane po turnaji i aktuální světovou jedničkou, svedla tvrdý boj s talentovanou devatenáctiletou krajankou Čakvetadzeovou.

A v závěru prvního setu měla překvapivě dlouho navrch méně zkušenější Čakvetadzeová. Výhodu brejku však nakonec zužitkovat nedokázala a Šarapovová šla po vyhraném tie-breaku do vedení.

Ve druhém setu pak ruská jednička zprvu jistě kráčela za postupem do semifinále, za stavu 5:3 však k vítězství nedoservírovala a Čakvetadzeová měla šanci na třetí set.

Šarapovová však prodloužení zápasu nepřipustila a po výhře 7:6 (7:5), 7:5 si potřetí v řadě na Australian Open zahraje v semifinále.


"Byl to náročný boj, ale v rozhodujících chvílích jsem zahrála lépe. Anna je velmi nepříjemná soupeřka, hraje hodně variabilně a není lehké udržet svůj herní rytmus. Navíc se mi dnes příliš nedařil servis a i proto byl zápas nakonec tak dlouhý," zhodnotila postup Maria Šarapovová.

Odveta Hingisové nevyšla

Mnohem pohlednější a dramatičtější souboj nabídly divákům v Rod Laver Aréně aktérky posledního čtvrtfinále dvouhry žen Kim Clijstersová z Belgie a Švýcarka Martina Hingisová.

Tradiční rivalky spolu již sehrály osm vzájemných zápasů a při vyrovnané bilanci se Hingisová pokoušela Belgičance oplatit loňské vyřazení rovněž ve čtvrtfinále Australian Open.

Úvodní dva gamy sice patřily Clijstersové, která již dříve oznámila, že letošní sezóna je její poslední, precizně hrající Hingisová však dokázala vzápětí vyhrát čtyři hry v řadě a zanedlouho také získala první set 6:3.

Belgičanka doplácela především na velké množství nevynucených chyb, kterých za celý zápas nakonec vyrobila celkem 62!

I přesto však Clijstersová australským divákům nakonec na rozloučenou ještě mávat nemusela. Ve druhém setu dokázala využít hned první brejk a po výhře 6:4 dostat zápas do rozhodujícího třetího setu.

V něm si obě hráčky v pohledném zápase držely servis až do stavu 3:3, kdy však opět zaváhala přece jen hůře servírující Hingisová a i přes veškerou snahu už vyřazení neodvrátila.

Clijstersová po dvou hodinách a třech minutách získala v poměru 6:3 také rozhodující třetí set a v semifinále se utká s první nasazenou Ruskou Šarapovovou.

Vítězka tohoto souboje se v sobotním finále utká s úspěšnější hráčkou ze zítřejšího úvodního semifinále mezi Nicole Vaidišovou a Američankou Serenou Williamsovou.

Vaidišová - S. Williamsová, nejdříve ve 3.30

Nicole Vaidišová sehraje ve čtvrtek na Australian Open s Američankou Serenou Williamsovou úvodní semifinále ženské dvouhry, jejich zápas začne v Areně Roda Lavera nejdříve ve 3:30 středoevropského času. Po nich nastoupí k boji o druhé místo ve
finále úvodního grandslamu sezony nasazená jednička Maria Šarapovová z
Ruska a Kim Clijstersová z Belgie.
Čtvrteční program (začátek 01:00 SEČ):
Rod Laver Arena: Hanley, Ullyett (4-Austr./Zimb.) - Björkman, Mirnyj
(2-Švéd./Běl.), od 3:30 S. Williamsová (USA) - Vaidišová (10-ČR),
Šarapovová (1-Rus.) - Clijstersová (4-Belg.); od 9:30 Federer (1-Švýc.) -
Roddick (6-USA), Nestor, Lichovcevová (Kan./Rus.) - Paes, Stosurová
(3-Indie/Austr.).


Štěpánek už dohrál
V Melbourne už dnes dohrál také poslední český zástupce v deblových soutěžích na Australian Open.

Radek Štěpánek nestačil se svým indickým partnerem Bhúpátím ve čtvrtfinálovém souboji na druhý nasazený švédsko-běloruský pár Björkman-Mirnyj a po prohře 3:6, 2:6 tak mohl přímo z hlediště sledovat celý zápas své přítelkyně Martiny Hingisové.

VÝSLEDKY
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Haas (12-Něm.) - Davyděnko (3-Rus.) 6:3, 2:6, 1:6, 6:1, 7:5.
Gonzalez (10-Chile) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 6:4, 6:3.

Čtvrtfinále čtyřhry:
Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) - Bhúpathí, Štěpánek (Ind./ČR) 6:3, 6:2
Hanley, Ullyett (4-Austr./Zimb.) - Benneteau, Mahut (Fr.) 7:6 (7:4), 6:2.

Ženy
Čtvrtfinále dvouhry:

Šarapovová (1-Rus.) - Čakvetadzeová (12-Rus.) 7:6 (7:5), 7:5
Clijstersová (4-Bel.) - Hingisová (6-Švýc.) 3:6, 6:4, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Jan C', Čeng Ťie (2-Čína) - Sun Šeng-nan, Sun Tchien-tchien (Čína) 6:3, 7:6 (7:5) Čchan Jung-ťan, Čchuang Čchia-tüng (Tchaj-wan) - Harkleroadová, Voskobojeva (USA/Rus.) 6:0, 6:0
Semifinále:
Blacková, Huberová (3-Zimb./JAR) - Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) 6:4, 4:6, 6:2.

Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Jebavý (3-ČR) - Morija (Jap.) 6:3, 6:3, Fabbiano (8-It.) - Konečný (11-ČR) 7:6 (7:2), 7:6 (7:1).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Donald, Roy (8-Austr./Indie) - Jebavý, Kližan (1-ČR/SR) 4:6, 6:1, 7:6 (7:5).

Juniorky:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Boczová, Kučová (6-SR) - Fichmanová, Vaňková (2-Kan./ČR) 5:7, 6:0, 7:5.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga