Richard Gasquet

Richard Gasquet skončil na tenisovém turnaji v Bukurešti v semifinále. | foto: Reuters

Gasqueta provizorně suspendovali za doping, a tak přijde o Roland Garros

  • 1
Richard Gasquet dostal od Mezinárodní tenisové federace (ITF) provizorní zákaz činnosti. Francouzský hráč dostal trest za pozitivní test na kokain. O případném dalším postihu rozhodne ITF po osobním výslechu dvaadvacetiletého hráče, jenž by měl proběhnout do dvou měsíců.

Gasquetovi, kterého odborníci považují za velký talent světového tenisu, hrozí až dvouletý distanc. "Má pozastavenou činnost až do konce výslechu," řekl mluvčí ITF Neil Robinson.

Již nyní je jisté, že přijde o grandslamové Roland Garros, které startuje za dva týdny. "To je nyní oficiální. Mluvil jsem s ním a trvá na své nevině. Je ale na něm, jak se bude hájit, ne na francouzské federaci," sdělil ředitel turnaje Gilbert Ysern.

Francouz měl pozitivní test na drogu, jež je považována v soutěži za doping, těsně před startem březnového turnaje v Miami. Tam se odhlásil pro zranění ramene.

Přítomnost zakázané látky už potvrdila i analýza vzorku B.

Bývalý sedmý tenista světového žebříčku a semifinalista Wimbledonu 2007 uvedl, že sbírá důkazy o své nevině. Kontrola vzorků z vlasů, které se dobrovolně podrobil, prý přinesla negativní výsledek.

Až do loňského roku mohli tenisté, kteří byli pozitivně testováni na doping, i nadále hrát. A to do doby, než bylo přezkoumáno jejich odvolání.

Teprve, pokud neuspěli, mohla jim ITF udělit trest.

Od letoška však ITF přijala pravidla Světové antidopingové agentury (WADA). Podle nich musí být sportovci zastavena činnost do deseti dnů od obdržení pozitivních výsledků A-vzorku.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga