Federrera nezastavil ani Corettja

P r a h a - V Rotterdamu se bude hrát semifinále bez nasazených hráčů. Posledního z nich, Corettju ze Španělska, vyřadil švýcarský talent Roger Federrer. Turnaj v Memphisu opustila senzace v podobě mladičkého Rusa Tursunova. Jeho famózní cesta prvním turnajem mezi dospělými skončila na Marku Philippoussisovi. Jeho nastávající zápas s Němcem Haasem je považován za předčasné finále turnaje. Gustavo Kuerten měl namále v argentinském Buenos Aires, ale nakonec se mu podařilo vstoupit mezi poslední čtyřku.

Memphis
Mark Philippoussis je v Memphisu k nezastavení. Na prvním turnaji hraném po zranění levého kolene neztratil zatím ani set a dostává tak svému odhodlání turnaj vyhrát. Ve čtvrtfinále porazil Australan přezdívaný podle typu balistické střely "Scud" ruské překvapení Dmitrije Tursunova 6:3 a 6:2 a je už mezi semifinálovou čtveřicí.

Philippoussise potká nyní Němec Tommy Haas. Také on se potkal s výbornou formou a v Memphisu předvádí výborný tenis. Na své cestě do semifinále vyřadil už tři Američany. Po Roddickovi a Goldsteinovi ztroskotal na jeho umění také Jan-Michael Gambill po setech 6:4, 6:2. "Hrál jsem dobře a vyvaroval se zbytečných chyb, takže mohu být se svým výkonem spokojen," pochvaloval si německý tenista. Jehou soupeři nezbylo, než se sklonit před kvalitami svého protivníka: "Tommy dnes hrál opravdu výborně. Já kazil lehké voleje a ani servis nevycházel jako jindy. Tak už to ale v tenise chodí," řekl pro agenturu AP.

Haas má zatím s Philippoussisem zápornou bilanci 1:2. Naposledy se spolu střetli loni v Indiana Wells, kde kraloval Australan. Tentorkát by výhoda mohla být na straně Haase. Ten už je rozehraný a stačil letos vyhrát turnaj v Adelaide, zatímco Philippoussisovi může větší zápasová praxe v posledních týdnech chybět. Tommy Haas uznává, že utkání bude předčasným finále. "Asi to tak bude. Oba v současné době hrajeme parádní tenis a oba už jsme tento turnaj vyhráli. Bude to určitě hodně pěkný tenis."

Zatímco složení první semifinálové dvojice se dalo čekat, ta druhá je velkým překvapením. Sešli se v ní kanadský deblový specialista Sebastien Lareau a nasazená devítka Ital Davide Sanguinetti. Lareau přehrál Australana Jasona Stoltenberga 7:6 a 6:4 a semifinále si zahraje po třech letech. Jeho soupeř vyřadil posledního z domácích tenistů Chrise Woodruffa. Ten sice dokázal přehrát Samprase i Ivaniševiče, ale na Sanguinettiho už nestačil a prohrál ve třech setech 2:6, 6:3, 3:6.

Rotterdam
Turnaj v Rotterdamu nasazeným hráčům nepřál a v semifinále už nehraje ani jeden. Poslední mohykán Španěl Corettja ztroskotal na možná nejpříjemnějším překvapení této sezony Rogeru Federerrovi. Mladý Švýcar, který už má na svém kontě turnajový titul z Milána, navázal na skvělé výkony a po setech 6:4 a 6:2 vyřadil dalšího nasazeného hráče po Francouzovi Escudovi. "Jsem hrozně šťastný, hrál jsem výborný zápas a mám z toho skvělý pocit. Člověku dodá sebevědomí, když porazí hráče jako je Alex," rozplýval se po utkání.

V boji o finále se Švýcar střetne s překvapivě postupujícím Rumunem Andrejem Pavlem. Ten dokázal, že na Nicolase Kiefera zahrát umí a po nedávném daviscupovém utkání přehrál tohoto hráče i v Nizozemském přístavním městě. Pavel vyhrál 6:4, 6:4. S Federem má zatím vyrovnanou bilanci 1:1, ale švýcarský tenista bude favoritem.

Běloruský tenis se zatím drží překvapivě vysoko. Jak Max Mirnyj, tak i Vladimír Volčkov předvádějí v první čtvrtině roku skvělé výkony. Druhý jmenovaný se po turnaji v Dauhá probojoval už do svého druhého letošního semifinále, když po prvním prohraném setu dokázal přehrát Vinciguerru ze Švédska 5:7, 6:1, 6:3. To Nicolas Escude měl s Chorvatem Ivo Ljubčičem o poznání méně práce. V souboji dvaou kvalifikantů vyhrál snadno 6:3 a 6:1 a zůstal ve hře o druhý turnajový titul své kariéry.

Buenos Aires
K překvapení na úkor největšího favorita se schylovalo v Buenos Aires. Argentinec Cańas startující v turnaji na divokou kartu nadělil Brazilci Gustavo Kuertenovi v prvním setu kanára, jenomže pak populární "Guga" zabral a zápas otočil. Po výhře 0:6, 6:1 a 6:2 bude o účast ve finále bojovat se Španělem Vicentem. Tomu stačil proti Rakušanu Hipflovi jediný set, když soupeř musel za stavu 4:6 skrečovat.

Argentinský tenis si už v osmifinále zajistil, že některý z domácích tenistů nastoupí do finále. Dva zápasy čtvrtfinále byly pouze záležitostí Argentinců a v jednom případě přinesly velmi nečekaný výsledek. Zatímco Gaidio s Coriou jsou poměrně vyrovnaní a Gaudiovo vítězství nepřekvapilo, vyřazení turnajové dvojky Squillariho s kvalifikantem Acasusem mohl čekat jen málokdo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga