TAK ZASE O KROK DÁL. Roger Federer slaví vítězství nad Julienem Bennetauem ve...

TAK ZASE O KROK DÁL. Roger Federer slaví vítězství nad Julienem Bennetauem ve třetím kole Wimbledonu. | foto: Reuters

Federer balancoval nad propastí. Ale dál sní o sedmém titulu

  • 15
Vítězný forhendový return soupeře doprovodil Julien Bennetau jen pohledem, sklonil hlavu a tušil: Tohle není dobře. Zatímco jemu nohy svíraly křeče, na druhé straně slavil soupeř brejk v pátém setu na 3:1. Roger Federer nezaváhal, na druhém grandslamu v řadě zvrátil vývoj z 0:2 na sety. A jeho sen o sedmém triumfu na wimbledonské trávě nadále žije.

V podobné situaci se ocitl už na Roland Garros. Juan Martín del Potro vedl ve čtvrtfinále nad bývalým prvním hráčem světového žebříčku také 2:0 na sety. Ale semifinále si zahrál Federer.

Julien Bennetau byl k vítězství ještě blíže než vytáhlý Argentinec na pařížské antuce. Vedl 2:0 na sety, pak se ve čtvrtém setu ocitl pětkrát v situaci, že mu k výhře stačily dva fiftýny. "Vzpomněl jsem si i na Rosola," netajil inspiraci šokujícím vítězství českého tenisty nad Rafaelem Nadalem.

Nepomohla, k mečbolu jej zkušený Švýcar nepustil. Pátý set proměnil Federer ve vlastní exhibici, Francouz už mu pouze dělal kulisu - křeče v nohou výrazně omezovaly jeho pohyb, ani zásahy fyzioterapeuta nebyly nic platné.

Poosmé v kariéře zvrátil Roger Federer zápas z nepříznivého stavu 0:2 na sety k vítězství. Francouze porazil 4:6, 6:7 (3:7), 6:2, 7:6 (8:6), 6:1.

 Zatímco v prvních dvou zápasech wimbledonského turnaje ztratil jen devět her, s Bennetauem náročný test. "On je psychicky jako skála," posteskl si Francouz. Před třemi lety v pařížské hale Bercy Federera zdolal, ve Wimbledonu chyběly poslední dva kroky. 

"Julien hrál skvěle. Když prohráváte 0:2 na sety, musíte prostě zůstat v klidu. Přichází to se zkušeností, ale ani ta vám zápas nevyhraje. Musel jsem opravdu zabrat," vyprávěl Švýcar.

Energii mu dodala přízeň publika, londýnští fanoušci jej hnali za fiftýny. "Ale bylo to brutální. Možná jsem měl na své straně trochu víc štěstí. Bojoval jsem do konce. Musíte zůstat soustředěný na každý míček. Zní to strašně nudně, ale o tom na kurtu doopravdy jde."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga