JSEM NUDNÝ A VÍM TO. Brit Andy Murray s označením "nudný" souhlasí. Chová se tak ale prý schválně, chce se vyhnout skandálům.

JSEM NUDNÝ A VÍM TO. Brit Andy Murray s označením "nudný" souhlasí. Chová se tak ale prý schválně, chce se vyhnout skandálům. | foto: Reuters

Tenisoví velikáni se brání: Jsme nudní, protože nestojíme o skandály

  • 17
Slova lotyšského tenisty Ernestse Gulbise vzbudila mezi hráči poprask. Nejlepší čtyři tenisty současnosti - Djokoviče, Murrayho, Nadala a Federera - označil za nudné. A ti se teď brání. "Ano, jsem nudný," přiznal třeba Andy Murray. "A dělám to schválně, chci se vyhnout skandálům."

Do závěrečných kol turnajů se moc nedostává, emoce však Lotyš Gulbis vzbudit umí. Prostořeký hráč naposledy vyvolal pozornost tím, když kritizoval elitní tenisovou mužskou čtyřku. "Respektuju Rogera, Rafu, Novaka a Andyho, ale pro mě to jsou nudní hráči," řekl v rozhovoru pro deník l´Equipe.

A jeho pár vět vzbudilo pořádný povyk.

Našel zastání - třeba u legendárního bouřliváka minulosti Johna McEnroea. "Provokativní řeči, to zkrátka není styl těchto tenistů."

Ale také pochopitelně slyšel obranu od nařčených hráčů. "Ano, ne vždy jsou naše interview vzrušující. Ale to není naše chyba, za to může systém. Po každém zápasu musíme jít na tiskovou konferenci," řekl třeba Federer.

"Navíc kdykoliv řeknete, že se vám něco nebo někdo nelíbí, dá se čekat, že vás hodně lidí bude kritizovat. A tak si všichni dávají pozor."

Podobně mluvil i Murray. Ten dokonce přímo Lotyšova slova uznal - "ano, jsem nudný" - ale zároveň vysvětlil motivaci svého chování. "Vždy se snažím odpovídat upřímně a často je to dost nudné. Aspoň se tak ale vyhnu skandálům," reagovala světová dvojka.

Plnit stránky novin z jiných důvodů než sportovních ho zkrátka neláká. "Jsem sportovec, a tak se snažím být co nejlepší v tom, co dělám - jako tenista."

A ozval se i Djokovič. "Máme určitá pravidla, která je třeba respektovat. Myslím, že nejlepší hráči mají vůči sobě i fanouškům hodně respektu," řekla světová jednička. "Není možné být vtipný a kontroverzní na každé tiskové konferenci."

Co na tom, chtělo by se dodat - hlavně když se pravá show odehraje na kurtu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga