Dominic Thiem slaví výhru nad Marcem Cecchinatem v semifinále Roland Garros.

Dominic Thiem slaví výhru nad Marcem Cecchinatem v semifinále Roland Garros. | foto: AP

První finalista „nové generace“. Změní Thiem pořádky?

  • 14
Ještě sice chybí poslední položka, ale milovníkům změn dává naději už tohle. Konečně se našel nový a mladší grandslamový finalista, než teď bylo zvykem. Jméno: Dominic Thiem. Věk: 24 let. Poslání: stát se králem antuky.

Rakouský bijec v semifinále Roland Garros utloukl italskou senzaci Cecchinata, poklonil se Chatrierově aréně a začal se připravovat na to, jak v ní v neděli vyzve nezničitelného dominátora oranžového povrchu Rafaela Nadala. Revoluce se pořádně rozbíhá, ale odstrčit panovníka bývá nejtěžší ze všeho. „Půjdu do toho na plný plyn,“ slíbil.

Nadal vs. Thiem

Utkání sledujte online od 15 hodin

Tenis v roce 2017 zažil takovou vlnu revivalu, že připomínala cestu zpět časem. Grandslamy si rovným dílem podělili Roger Federer (Melbourne, Wimbledon) a Rafael Nadal (Paříž, New York). Finálové soupeře jim dělali dvakrát Marin Čilič (29), jednou Kevin Anderson (32) a jednou Stan Wawrinka (33). Páni, kam se schovalo bujné mládí?!

A stalo se tak zrovna v časech, které slibovaly zrod mnoha nových válečníků. Příkladem může být parta, která se na podzim sešla v Praze při Laver Cupu v barvách Evropy i zbytku světa: Denis Shapovalov, Frances Tiafoe, Alexander Zverev, Thanasi Kokkinakis, Nick Kyrgios... A o pár let starší Thiem.

Dovedou potrápit největší z es, jenže čtyři nejnablýskanější scény jim vystavovaly jednu stopku za druhou. „I když mladí nastupují, na grandslamech se to zatím ještě neprojevuje; stále vyhrávají velcí hráči. Jednoho dne změna přijde, podle mě však jsou kluci tak strašně zkušení profíci a detailisté, že ještě bude chvíli trvat, než je mladí začnou doopravdy pravidelně týden co týden porážet,“ říkal Radek Štěpánek na Australian Open.

Tam do semifinále prošel korejský zázrak Čong Hjon (tehdy 21 let), na stejnou metu Thiem vyšplhal na Roland Garros 2016 a 2017.

A nyní se mezi „novou krví“ stává premiantem, neboť z posledního výškového tábora vyrazil k samému vrcholu. Už jen jeden zápas...

Právě zmíněný Radek Štěpánek si jindy vybavoval rozhovor s trenérem Danim Vallverdúem, který prorokoval: „V roce 2018 sesadí Nadala na antuce právě Thiem.“

Rakušan je ve 24 letech, tedy nikoli úplně v nováčkovském věku, zatím mužem vyloženě jednoho grandslamu. Kromě Roland Garros je jinde jeho maximem 4. kolo.

Specialista průkopníkem? Vypadá to zatím nejnadějněji ze všech pokusů troufalého mládí, ale král Rafael si moudře nechává poslední slovo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga