Novak Djokovič

Novak Djokovič | foto: Reuters

Djokovič v semifinále vyřadil Federera

  • 54
Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič zastavil v semifinále Australian Open cestu světové jedničky Rogera Federera za jeho třináctým grandslamovým titulem v kariéře. Švýcarský fenomén podlehl třetímu nasazenému hráči nečekaně hladce 0:3 na sety a třetí vítěznou trofej z Melbourne za sebou nezíská.

Djokovič, který porazil Federera podruhé v životě a v soutěži dosud neztratil ani set, se v nedělním finále utká s překvapením turnaje, nenasazeným Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. S napětím očekávaný souboj zahájil lépe favorizovaný Švýcar.

Na rozdíl od Djokoviče dokázal brzy prorazit soupeřův servis a vedl 5:3. V té chvíli ale dvacetiletý Srb zapnul na vyšší rychlost, v desáté hře využil svůj třetí brejkbol a sám se ujal vedení 6:5.

Rozhozený Federer vzápětí dvakrát chyboval z bekhendu a druhou ztrátou vlastního podání završil nepovedenou koncovku první sady. Neúspěch z úvodu zápasu se na světové jedničce podepsal i v druhém dějství.

Federer kupil nezvykle vysoké množství nevynucených chyb a nestíhal soupeřovy přesné údery, hlavní problém mu dělal Djokovičův křížný forhend. Svůj třetí servis v utkání ale prohrál po Srbově famózním bekhendovém prohozu, na který Djokovič navázal za stavu 4:1 dalším ziskem Švýcarova podání.

Přes menší problémy dotáhl set k výhře 6:3. Ve třetí sadě oba tenisté hned na úvod zažehnali hrozbu ztráty podání. Především Federer přežil kritickou chvíli, když za stavu 1:1 odvracel dva brejkboly. Nejvýše nasazený hráč postupně zlepšoval servis a ve dvanácté hře třetího setu se propracoval k prvním setbolům v utkání.

Djokoviče ale v kritických chvílích podrželo podání a rozhodnout se muselo až v tie-breaku. Federer začal zkrácenou hru lépe, jenže po dvou nevynucených chybách ztratil výhodu minibrejku a rozjetého srbského mladíka už nedokázal zastavit.

Djokovič využil za stavu 6:5 hned úvodní mečbol a překvapenému Federerovi oplatil porážku z finále loňského US Open. Světová jednička se svého jedenáctého grandslamového souboje o vítěznou trofej za sebou nedočká, naopak Djokovič bude v neděli při druhé účasti v grandslamovém finále útočit na svůj premiérový titul.

Muži: Dvouhra - semifinále: Djokovič (3-Srb.) - Federer (1-Švýc.) 7:5, 6:3, 7:6 (7:5).

Čtyřhru vyhrály sestry Bondarenkovy

Ukrajinské sestry Aljona a Kateryna Bondarenkovy získaly titul ve čtyřhře na úvodním grandslamu tenisové sezony Australian Open. Nenasazená dvojice své nečekané tažení deblovou soutěží završila dnešní výhrou ve finále nad turnajovými dvanáctkami Victorií Azarenkovou z Běloruska a Šahar Peerovou z Izraele.

Třiadvacetiletá Aljona a o dva roky mladší Kateryna otočily finálový duel po prohraném prvním setu 2:6. Další sady tenistky z Charkova získaly poměrně hladce 6:1 a 6:4 a radovaly se z premiérového společného titulu na okruhu WTA.

"Loni jsme čtyřhru nehrály dobře, protože jsme spolu na kurtu hodně bojovaly. Ale naučily jsme se poslouchat jedna druhou navzájem a rozumět si. To bylo pro nás klíčové," řekla novinářům Aljona.

Se sestrou absolvovala deblovou soutěž už na 38. turnaji, nejdále dosud došly třikrát do semifinále.

Ženy:
Čtyřhra - finále:
A. Bondarenková, K. Bondarenková (Ukr.) - Azarenková, Peerová (12-Běl./Izr.) 2:6, 6:1, 6:4.

O titul v mixu budou hrát tři Asiaté a Srb Zimonjič

Trofej pro nejlepší smíšený pár na Australian Open získá v neděli s jistotou některý ze zástupců asijského tenisu. Do finále mixu se totiž dnes probojovali Sania Mirzaová se zkušeným Mahešem Bhúpathím z Indie a čínská deblistka Sun Tchien-tchien.

Jejím partnerem je Srb Nenad Zimonjič. Nejzkušenějším z aktérů finálového duelu je suverénně Bhúpathí, který už smíšenou čtyřhru na jednom ze čtyř grandslamových turnajů šestkrát vyhrál. V Melbourne Parku se mu to však zatím nepovedlo ani jednou.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Mirzaová, Bhúpathí (Indie) - Dechyová, Ram (8-Fr./Izr.) 6:4, 6:2, Sun Tchien-tchien, Zimonjič (5-Čína/Srb.) - Jen C', Knowles (3-Čína/Bah.) 4:6, 7:5, 10:6.

Junioři: Čtyřhra - finále: Čcheng Peng Hsieh, Jang Tsung-Hua (Tchaj-wan) - Pospisil, Ramirez (2-Kan./Mex.) 3:6, 7:5, 10:5. Juniorky: Čtyřhra - finále: Ljukinová, Pavljušenková (1-Rus.) - Bogdanová, Doiová (Rum./Jap.) 6:0, 6:4. maz gi


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga