OSLAVA OBOURUČ. Stejným gestem jako po pondělní výhře oslavil španělský tenista

OSLAVA OBOURUČ. Stejným gestem jako po pondělní výhře oslavil španělský tenista David Ferrer i středeční výhru v Turnaji mistrů nad Novakem Djokovičem. Stal se prvním jistým semifinalistou. | foto: Reuters

Djokovič padl, Ferrer postoupil. Berdych ho teď musí porazit

  • 121
Druhý středeční zápas základní skupiny A tenisového Turnaje mistrů přinesl nečekaný výsledek a zároveň jasnou zprávu pro Tomáše Berdycha. Španěl David Ferrer totiž zdolal světovou jedničku Novaka Djokoviče, o postup ho už nic nepřipraví. Českému tenistovi se naskýtá šance, dostat se do semifinále také, když Ferrera porazí. Utkají se v pátek.

Srba měl, řečeno sportovním slangem, na lopatě už v pondělí Berdych, ale nevyužil mečbolu a posléze s Djokovičem prohrál v tie-breaku. Důležité ale bylo, že mu v londýnské hale vzal set.

Nejvýše nasazený hráč totiž Ferrerovi podlehl ve dvousetovém zápase: 3:6, 1:6. Španěl už má na kontě vítězství nad Andym Murrayem a může si dokonce dovolit s Berdychem prohrát.

Český tenista výhru nad nečekaným favoritem potřebuje. Když ho zdolá ve dvou setech, může se Djokovič proti svému krajanovi Janku Tipsarevičovi namáhat, jak chce, zůstane nejlépe třetí a ze druhé pozice se do semifinále dostane Berdych.

HLEDÁNÍ ZTRACENÉHO ČASU. Novak Djokovič se na Turnaji mistrů nepotkal s nejlepší formou. Tak tak zdolal Tomáše Berdycha, ale s Davidem Ferrerem už prohrál. Postup do semifinále si tak výrazně zkomplikoval.

Ferrer nedal unavenému Djokovičovi, letošnímu trojnásobnému grandslamovému vítězi, žádnou šanci. Srb si na konto při sedmdesáti vítězných zápasech připsal teprve pátou prohru v sezoně.

Djokovič v prvním setu ještě vedl 3:2, ale pak ztratil sedm her za sebou. Udělal 33 nevynucených chyb a jistě hrající Ferrer bezpečně kontroloval vývoj. "Nole byl asi trochu unavený, ale já hrál výborně a nedělal tolik chyb," řekl Španěl, který je žebříčku pátý.

Tenisový turnaj mistrů - výsledky

Dvouhra - skupina A:
Berdych (7-ČR) - Tipsarevič (9-Srb.) 2:6, 6:3, 7:6 (8:6)
Ferrer (5-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:3, 6:1
Čtyřhra - skupina A:
Bhúpathí, Paes (4-Ind.) - Melzer, Petzschner (7-Rak./Něm.) 7:5, 6:3
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Lindstedt, Tecau (6-Švéd./Rum.) 6:1, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga