Kazašský tenista Andrej Golubjov po výhře nad Tomášem Berdychem

Kazašský tenista Andrej Golubjov po výhře nad Tomášem Berdychem | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Kazašští tenisté jsou nenápadní. Září zejména v Davis Cupu

  • 3
V první stovce světového žebříčku nenajdete ani jednoho z nich. Ale slovo průměrný s daviscupovým týmem Kazachstánu nespojujte. Ambiciózní je možná vhodnější výraz pro sestavu ruských tenistů, kteří přestoupili pod modro-žlutou vlajku kvůli týmové soutěži.

Před třemi lety vyřadili v baráži Švýcary se Stanislasem Wawrinkou, dva roky zpátky zaskočili v Ostravě Berdycha a spol., letos si na domácí antuce podali Rakušany. A český tým, loňský vítěz, oslabený o zraněného Tomáše Berdycha a s nerozehraným Radkem Štěpánkem, bude od pátku do neděle znovu jejich soupeřem ve 2. kole.

Golubjov, Kukuškin nebo Koroljov přitom na turnajích nezáří. Slibně rozjeté kariéry jim ničí zranění i nevyrovnaná forma. Přesto už mají na kontě několik "zářezů".

Pro Golubjova je jedním z nejcennějších Berdychovo jméno. "Odehrál jsem jeden z nejlepších zápasů," řekl poté, co českou jedničku zničil v Ostravě. Zápas byl součástí mimořádné vlny, na níž se vezl rodák z ruského města Volžinskij, který od patnácti let žije v Itálii. V roce 2010 oslavil první titul na turnaji ATP (Hamburk), porazil třeba Söderlinga a Ferrera a celkem vyhrál na okruhu 24 zápasů.

V Davisově poháru natáhl vítěznou sérii - v letech 2010/11 prohrál z 12 zápasů jen dva (z toho jednu čtyřhru). V žebříčku vyskočil ze 133. místa na 33. pozici a byl vyhlášen hráčem s největším zlepšením za rok 2010. Jenže pak přišel propad. V sezoně 2011 vyhrál na okruhu jenom šest utkání. O rok později tři. A letos zatím dvě. Momentálně mu patří 206. pozice v žebříčku. Ale v Davis Cupu? V 1. kole proti Rakušanům zničil na domácí antuce Jürgena Melzera, 30. hráče ATP.

Michail Kukuškin do zápasu nezasáhl, teprve se dostává do formy. Letos má pouhá dvě vítězství v kvalifikaci challengeru v Dallasu. Bývalého 49. tenistu světa totiž loni zradilo zdraví. Osmifinále Australian Open či prestižního antukového podniku v Monte Carlu přehlušily problémy s kyčlemi. A tak absolvoval Kukuškin na podzim dvě operace - nejdřív levé kyčle, pak pravé. A návrat je náročný...

Povídat by si o tom mohl s Jevgenijem Koroljovem. Talentovaný rodák z Moskvy měl skvěle rozjetou kariéru, v roce 2006 jako osmnáctiletý porazil hráče TOP 10 (Davyděnka), o dva roky později donutil Berdycha k pětisetové bitvě v úvodu Wimbledonu, v lednu 2010 ho na Australian Open dokonce vyřadil.

Ale brzy poté se podrobil operaci pravého lokte a dostat se formy, která ho předtím vynesla na 46. pozici v žebříčku, je pro něj složité. Zábleskem pro něj byla únorová daviscupová výhra nad Melzerem. Předtím se totiž Koroljov trápil při mizerné šňůře - všech šest zápasů prohrál. Jak naváže tento týden proti Čechům?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga