Nick Kyrgios utišuje diváky

Nick Kyrgios utišuje diváky | foto: Reuters

Davis Cup budou zase hrát Nadal a Ferrer, „mluvka“ Kyrgios má smůlu

  • 4
Španělsko může v Davis Cupu po delší době počítat se svými hvězdami, do reprezentace se po delší odmlce vrátili Rafael Nadal i David Ferrer. Naopak v tenisovém výběru Austrálie pro semifinále týmové soutěže schází kritizovaný Nick Kyrgios, který doplatil na svoji prostořekost.

Po letní výměně kapitánky jsou zpátky ve španělském celku hráči, kteří pro svoji zemi získali čtyři „salátové mísy“ z pěti. Od 18. září nastoupí v zápase druhé výkonnostní skupiny v Dánsku.

Nadal, vítěz 14 grandslamových turnajů, se v Davisově poháru představí po dvou letech. Světová sedmička Ferrer nastoupí poprvé od prohraného finále s českými tenisty v Praze 2012.

„Máme ohromný tým,“ pochvalovala si na tiskové konferenci kapitánka Conchita Martínezová, jež začátkem července vystřídala kritizovanou Galu Leónovou. Zbývající trojici jasných favoritů tvoří Roberto Bautista, Fernando Verdasco a David Marrero.

Rafael Nadal

David Ferrer

Nadal má v Davis Cupu na kontě sérii 21 vítězných dvouher, Ferrerova bilance je 23:4. Za necelé dva týdny v Odense se pokusí přiblížit Španěly k návratu do elitní skupiny, v níž chybí poprvé od roku 1996.

Prostořeký Kyrgios nominován nebyl

Australští tenisté pojedou na semifinále Davis Cupu do Británie s jedničkou Bernardem Tomicem, ale bez dvojky Nicka Kyrgiose. Zápas se bude hrát příští víkend v Glasgow.

Tomic, 24. hráč světového žebříčku, přišel z disciplinárních důvodů o čtvrtfinále z Kazachstánem, protože ostře slovně napadl vedení svazu. „Prokázal vůli na změny, ale v budoucnu už nemá prostor pro chyby,“ řekl kapitán Wally Masur.

Nepovolal však australskou dvojku Kyrgiose, 37. hráče pořadí ATP. Dvacetiletý tenista doplatil na incident během nedávného turnaje v Montrealu, kde pronesl urážlivé výroky směrem ke Švýcarovi Stanu Wawrinkovi ohledně jeho přítelkyně.

VÝSTŘEDNÍ TALENT. Nick Kyrgios patří k největším talentům na okruhu ATP. Nedává...
Nick Kyrgios v souboji s Denisem Istominem.
Nick Kyrgios v osmifinále Wimbledonu.

Od ATP za nevhodné poznámky dostal Kyrgios pokutu i podmíněný trest zákazu startu na turnajích. „V zájmu jeho osobního a profesního rozvoje. Takhle jsme se dohodli s Nickem i jeho týmem,“ vysvětlil jeho absenci Masur.

Předtím Kyrgios čelil kritice za vypuštěný zápas ve Wimbledonu i za další hanlivé výroky. S Tomicem odjedou do Británie čelit Andymu Murraymu Lleyton Hewitt, Sam Groth a další mladík Thanasi Kokkinakis.

V britské nominaci jsou se světovou trojkou Murraym jeho bratr a deblový specialista Jamie, dále Kyle Edmund, James Ward a Dominic Inglot.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga