Lukáš Rosol slaví vítězství v rozhodující dvouhře baráže Davis Cupu proti...

Lukáš Rosol slaví vítězství v rozhodující dvouhře baráže Davis Cupu proti Maďarsku. | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Češi dokonali obrat v baráži, proti Maďarům slavili Veselý i Rosol

  • 294
Po ztrátě v deblu sice čeští tenisté prohrávali v baráži Davis Cupu s Maďarskem 1:2, díky výsledkům nedělních utkání ale dokázali celkový stav otočit. V prvním střetnutí si Jiří Veselý poradil s Mátém Valkuszem 6:7, 6:3, 6:2, 6:4 a srovnal na 2:2. O vítězi baráže v Budapešti rozhodl až pátý duel, v němž Lukáš Rosol porazil Zsombora Pirose 6:4, 7:6, 6:3. Češi si tak zajistili místo v nasazené dvanáctce losu kvalifikačního kola nového formátu Davisova poháru.

Z nepříznivého barážového stavu dostal české tenisty Jiří Veselý, i když první set v utkání s Mátém Valkuszem ztratil. Maďarskému mladíkovi ale s postupem času ubývaly síly a na Veselého nestačil.

Valkusz vs. Veselý

Podrobná reportáž

Valkusz, 271. hráč světového žebříčku, zahrozil v první sadě brejkem, jenže to byl následně on, kdo v utkání jako první ztratil servis. Vyrovnanou přetahovanou musel nakonec rozklíčovat tiebreak, z něhož odcházel po minibrejku na 7:4 jako vítěz 20letý Maďar.

„Na začátku hrály obrovskou roli nervy. Potřebovali jsme bod, musel jsem vyhrát,“ připustil nervozitu Veselý v pozápasovém rozhovoru pro ČT.

Domácí hráč mu sebral podání i v úvodu druhého setu, chyb na jeho straně ovšem přibývalo a Veselý se dostával zpět do hry. Valkusz přestával stíhat a nedokázal vymáčknout tolik energie, jako v úvodní sadě. Veselý rychle srovnal.

Ve třetím setu si Valkusz, který v pátek prohrál s Lukášem Rosolem 1:6, 2:6 a 4:6, vybral přestávku na ošetření. Masáž stehen ale tělo budapešťského rodáka nevzkřísila a rázem už to bylo 2:1 pro Veselého.

Jiří Veselý se natahuje po míči v barážovém utkání Davis Cupu.
Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil povzbuzuje...
Jiří Veselý hází čelenku věrným českým divákům po výhře nad Mátéem Valkuszem.

I když většina přítomných předpokládala Valkuszovu skreč, mladík se odhodlaně na kurt vrátil a čtvrtou sadu odehrál. 

A to v takovém stylu, že když už se schylovalo k Veselého triumfu, Valkusz zabral a třemi vítěznými hrami v řadě snížil na 4:5. Veselý ale senzaci nepřipustil a s úlevou slavil výhru. 

O vítězi baráže tak měl rozhodnout duel Lukáše Rosola s 419. hráčem světa Zsomborem Pirosem, jenž dokázal v pátek překvapivě porazit Veselého.

Rosol dotáhl obrat do konce

Tehdy Rosol zdolal ve třech setech Valkusze, ale v sobotu v páru s Romanem Jebavým nezvládli čtyřhru a podlehli dvojici Gábor Borsos, Peter Nagy.

V neděli brejknul 33letý Čech o 15 let mladšího soupeře v úvodu utkání na 2:1 a v dalších gamech si držel podání. I když mu Piros jeden servis dokázal sebrat, Rosol nakonec první sadu získal, přestože využil až pátý setbol.

Piros vs. Rosol

Podrobná reportáž

Do druhého dějství proti němu nastoupil o něco odvážnější Piros, který dobíhal balony a vracel je nebezpečně přesně na lajnu. Cestu za vítězstvím si komplikoval i sám Rosol, když nechal soupeře brejknout na 3:1 vlastními chybami.

Český mazák ale oplácel stejným způsobem a získal tři hry v řadě. Velkou příležitost si nechal ujít Piros, když měl ve druhém setu za stavu 6:5 brejkbol a setbol v jednom. Nevyužil.

Druhá sada se tak natáhla do tiebreaku, v němž byla na mladém Maďarovi znát únava. Přesto zůstal vyrovnaným soupeřem, jenže Rosol cítil šanci a také druhou sadu urval na svou stranu.

Lukáš Rosol se natahuje po míči v rozhodující dvouhře baráže Davis Cupu proti...
Lukáš Rosol se hecuje v rozhodující dvouhře baráže Davis Cupu proti Maďarsku.
Český daviscupový tým slaví výhru v baráži nad Maďarskem.

Třetí set zahájil zkušenější z borců skvěle, v prvních dvou gamech ztratil jediný fiftýn. Sadu plnou brejků nakonec udržel nakloněnou ve svůj prospěch a mohl slavit český triumf v baráži Davisova poháru.

Davis Cup příští rok v novém

Čeští tenisté si výhrou v Maďarsku zajistili pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los kvalifikačního kola příštího ročníku Davis Cupu, který má zcela nový formát. V případě porážky by měli být na základě žebříčku mezi nenasazenými. 

Mezinárodní tenisová federace ITF v srpnu schválila reformu Davisova poháru. Od příštího roku bude hrát 24 týmů kvalifikaci o postup do finálového turnaje, v kterém bude o „salátovou mísu“ bojovat 18 týmů během týdne na jednom místě v dosud neoznámeném dějišti. Dva týmy obdrží volnou kartu. Všechny zápasy se budou hrát už jen na dva vítězné sety.

Baráž tenisového Davis Cupu

Budapešť, antuka

Maďarsko - ČR 2:3

Valkusz - Veselý 7:6 (7:4), 3:6, 2:6, 4:6
Piros - Rosol 4:6, 6:7 (6:8), 3:6.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga