Český tenista Jiří Veselý během Davis Cupu v ostravské Porubě.

Český tenista Jiří Veselý během Davis Cupu v ostravské Porubě. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

V nominaci na baráž Davis Cupu jsou Veselý, Pavlásek, Rosol a Jebavý

  • 4
V nominaci českých tenistů na zářijovou baráž Davisova poháru s Maďarskem jsou Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Adam Pavlásek a Roman Jebavý. Informovala o tom Česká televize s odkazem na šéfa tenisového svazu Iva Kaderku. Zápas se bude hrát 14. až 16. září v Budapešti na antukovém dvorci.

V utkání nepůjde jako v minulosti o postup do elitní Světové skupiny, neboť Mezinárodní tenisová federace před týdnem v Orlandu schválila reformu soutěže. Od příštího roku bude hrát 1. kolo 24 týmů a boj o „salátovou mísu“ vyvrcholí týdenním turnajem pro 18 týmů na jednom místě.

Čeští tenisté si v případě výhry v Maďarsku zajistí pro los 1. kola pozici mezi nasazenou dvanáctkou. Pokud zápas nezvládnou, tak se do kvalifikace dostanou, když se z poražených vejdou mezi šest nejlépe postavených celků evropsko-africké zóny v daviscupovém žebříčku, což by jim teoreticky nemělo utéct.

Jedničkou Maďarů v baráži by měl být šestadvacetiletý Márton Fucsovics. Aktuálně 41. hráč světa prožívá životní sezonu. V květnu v Ženevě vyhrál jako první maďarský tenista od roku 1982 turnaj ATP.

S Maďarskem se Češi utkají počtvrté v historii a mají pozitivní bilanci 2:1. Naposledy vyhráli v roce 1996 i za pomoci Petra Kordy.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga