Chilská tenistka Daniela Seguelová hraje forhend na United Cupu v Sydney. | foto: AP

Při zápase jí zemřel otec, chtěla skončit. Seguelová místo toho inspiruje

  • 0
Překvapení na úkor druhého nasazeného týmu dokonali ve smíšené čtyřhře. Chilští tenisté zaskočili ve skupině United Cupu favorizované Řecko, na zisku rozhodujícího bodu se podílela i Daniela Seguelová. Její jméno vám nejspíš nic neřekne, protože ve světovém žebříčku figuruje až na 671. příčce, svou kariérou ale šíří poselství o silné vůli a lásce ke sportu. Překonala totiž tragédii z roku 2016, kdy jí přímo při sledování jejího utkání zemřel otec.

Přes sedm let staré neštěstí se do povědomí tenisové veřejnosti znovu dostává v souvislosti s probíhajícím United Cupem. Seguelová v něm reprezentuje Chile třeba s Nicolásem Jarrym, 19. hráčem pořadí ATP.

Jihoamerický celek ve skupině v Sydney nejprve v neděli podlehl 1:2 Kanadě, v úterý nečekaně přemohl Řecko, za které do mixu naskočil hvězdný pár Stefanos Tsitsipas, Maria Sakkariová. Seguelová na ně vyzrála ve dvojici s Tomasem Barriosem Verou.

Chilská smíšená čtyřhra Daniela Seguelová a Tomas Barrios Vera slaví vítězství nad Řeckem ve skupině United Cupu v Sydney.

„Jsem ráda, že pořád hraju, protože jsem prošla těžkými roky, kdy jsem přemýšlela o konci,“ svěřila se 31letá tenistka před startem soutěže.

Vracela se tak k listopadu 2016, kdy bojovala ve finále turnaje ITF v Santiagu de Chile. První set získala 6:4, ve druhém vedla 4:1. V ten moment její otec Jorge, který snažení své dcery přihlížel z tribuny, náhle zkolaboval a krátce nato zemřel. Seguelová se o tragédii dozvěděla v pauze mezi gamy při skóre 4:4, ze zápasu následně v slzách odstoupila.

„Můj otec byl vždy zásadní součástí mého života, jak v tenise, tak mimo něj. Když odešel, rozhodla jsem se to vzít jako motivaci, než abych se sportem skončila, protože on vynaložil velké úsilí, abych tenis mohla hrát. Takže jsem chtěla v tomto snažení pokračovat, abych splnila sny, které jsme oba měli,“ vyznává se pro web United Cupu.

Tenisté do čtvrtfinále United Cupu nepostoupili, Lehečka prohrál s Djokovičem

Po neštěstí zaznamenala i kariérní žebříčkové maximum: na konci května 2018 byla 162. Podívala se do kvalifikací všech grandslamů, za Chile bojovala v BJK Cupu.

„Myslím, že táta je na mě nějakým způsobem pyšný, což mi dělá radost. Je šťastný, že pokračuju v kariéře a tenis si pořád užívám. Doufám, že mohu být motivací a inspirací pro ostatní.“

A díky vítězství nad řeckými esy svou rodinu i zemi hrdě reprezentovala i na sledované přehlídce smíšených družstev, kterou začíná sezona 2024.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga