Li Na pózuje s trofejí pro šampionku Roland Garros u Eiffelovy věže v Paříži

Li Na pózuje s trofejí pro šampionku Roland Garros u Eiffelovy věže v Paříži | foto: AP

Čína slaví triumf své tenistky. Ano, měsíc poté

  • 4
Díky triumfu na grandslamovém Roland Garros vynáší Čína svou tenisovou hvězdu Li Na do nebes, ta však popularitu odmítá. Až měsíc po vítězství v Paříži svolila ve své vlasti k jediné oslavě, v pondělí převzala v rodné provincii Chupej finanční odměnu od vlády. K prémii od francouzských pořadatelů 1,65 milionu dolarů (asi 28 milionů korun) obdržela v přepočtu dalších 1,5 milionu korun.

"Bez podpory vlády, lidí u nás doma i svých trenérů bych to nikdy nedokázala. Tento skvělý úspěch patří nejen mně, ale celé zemi," prohlásila devětadvacetiletá Li Na na slavnosti v nákupním centru v Pekingu.

Tam se sešla řada lidí včetně dětí z tenisových škol, pro něž se grandslamová vítězka stala velkým vzorem.

Li Na v pařížském finále porazila italskou obhájkyni Francesku Schiavoneovou. Byť získala první grandslamový titul pro Asii ve dvouhře v historii, popularitě se brání.

"Od té doby, co jsem se vrátila, se snažím moc nevycházet a raději zůstávat doma. Nechci nijak měnit dosavadní život," řekla tenistka, jejíž triumf sledovalo v Číně 116 milionů lidí, což je národní rekord televizního přenosu z tenisu.

Právě do tenisu země hodně investovala vzhledem k olympijským hrám v Pekingu a odměnou jí před třemi lety byla bronzová medaile z ženské čtyřhry. Li Na toto čínské úsilí nyní podpořila historickým úspěchem na grandslamu.

Pařížské vítězství jí ve světovém žebříčku pomohlo na čtvrté místo, po vyřazení v druhém kole Wimbledonu však klesla na šesté. Letos se blýskla už v lednu na Australian Open, kde si zahrála finále.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga