Český tenisový pár září v Austrálii

  8:28
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) Takový happyend tenisové love story by možná nenapsali ani v Hollywoodu. Tomáš Berdych proměnil mečbol v souboji s Rusem Tursunovem a postoupil do osmifinále jen o pět vteřin dříve, než jeho přítelkyně Lucie Šafářové šokovala na Australian Open postupem do čtvrtfinále po vyřazení loňské vítězky Mauresmaové. Za pár minut už si mohli v útrobách Rod Laver Arény vzájemně poblahopřát.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych - Tomáš Berdych se raduje z vítězství ve 3. kole a postupu na tenisovém Australian Open. | foto: Darren WhitesideReuters

Svůj zápas sice skončil o nepatrný časový zlomek dříve Tomáš Berdych, byla to ale jeho přítelkyně Lucie Šafářová, kdo se o skvělém úspěchu svého partnera dozvěděl jako první. "Hned jak jsem dohrála, kromě velké radosti jsem ale také hned myslela na to, jak asi hraje Tomáš. Když mi pak tu radostnou novinu oznámila ještě na dvorci místní televizní reportérka, byl to opravdu báječný pocit!" svěřovala se Lucka Šafářová.

Její přítel Tomáš Berdych dostal zprávu o stoprocentním "rodinném" úspěchu až o něco později. "Když jsem dohrál s Tursunovem, ještě jsem výsledek Lucky neznal. Cestou z kurtu pak na mě členové mého týmu gestikulovali, že snad vede 6:4 a 5:2, tak jsem si jen pomyslel, že je to super a zamířil do šatny.

V chodbě pak hned na první televizi už ukazovali nějaký sestřih ze zápasu, takže mě hned napadlo, že už by to mohl být vítězný konec, což mi záhy lidé, kteří zápas sledovali, naštěstí potvrdili a měl jsem ohromnou radost! Zanedlouho už jsme se Luckou potkali i osobně, takže jsme si mohli vzájemně poblahopřát k velkému úspěchu a bylo to opravdu krásné."

Zatímco podle původního rozlosování hráli oba členové známého tenisového páru každý den střídavě a svému protějšku tak vždy mohli fandit osobně na tribuně, sobotní celodenní déšť jim tuto možnost sebral, neboť Tomášův zápas 3. kola s Tursunovem byl přeložen právě až na dnešní nedělní den.

"Samozřejmě mě to mrzelo, že jsme nemohli vidět jeden druhého hrát a zafandit mu, zvláště potom, jak to krásně dopadlo. Radost z nejlepších grandslamových výsledků kariéry to ale určitě přebíjí a zítra už budu Tomášovi v zápase proti Rusovi Davyděnkovi zase držet palce přímo v hledišti," plánuje Lucka Šafářová, jejíž partner bude muset sehrát dva důležité zápasy ve dvou dnech.

"S tím nic nenadělám, počasí nám zkrátka včera nepřálo. To celodenní čekání bylo nepříjemné, celou dobu jsem se ale snažil zůstat soustředěný a dodržovat všechny předzápasové věci, jako kdyby se hrálo.

I proto jsem se musel jít pořádně najíst, kdyby mě třeba čekal náročný pětisetový zápas, takže jsem vlastně pendloval mezi šatnou a hráčskou restaurací. Nakonec nám ale po 17 hodině řekli, že hrajeme až zítra..." popisoval Tomáš nekonečný sobotní den.

Jedinou věcí, v níž se oba tenisoví partneři neshodli, byla oslava dnešního velkého dne. "Čtvrtfinále je pro mě jako sen, dneska už si určitě na oslavu s něčím přiťuknu," plánovala na tiskové konferenci, na níž se ve zdejším hlavní sále symbolicky vystřídala s Tomášem, Lucka Šafářová.

Berdych byl ale přece jenom opatrnější. "Bohužel z oslavy asi dnes ještě sejde. Držím se zásady, že den před zápasem si nedám třeba ani trošku vína a díky překopanému programu zítra volno nemám a budu muset znovu na kurt. Takže si s Luckou možná symbolicky přiťuknu jen vodou," plánoval Tomáš Berdych, který se díky dnešnímu úspěchu musel se svou partnerkou odhlásit z turnaje ve smíšené čtyřhře.

"Kdybychom dnes oba prohráli, asi bychom do mixu nastoupili,
takhle to ale nemá smysl. Venku jsou hodně nepříznivé podmínky, fouká silný vítr a často prší, takže bychom zbytečně vyplýtvali síly, které budeme potřebovat do našich zápasů v singlu," vysvětlil Tomáš Berdych důvody skrečování 1. kola smíšené čtyřhry.

O své neúčasti dnes osobně informoval i ředitele Australian Open. "Poděkoval jsem mu, že nám s Luckou udělili jednu z mála divokých karet do mixu, ale zároveň jsem se mu z uvedených důvodů z účasti omluvil. Choval se velmi vstřícně a situaci pochopil, neboť i pro jejich turnaj jsou určitě lepší dva zdraví účastníci závěrečných kol dvouhry než deblem unavení postupující..."

Oba čeští postupující tak v Melbourne navazují na svou předsezónní dohodu, že se během australské šňůry pokusí společně jeden druhého táhnout k co nejlepším výsledkům, což se jim po Hopman Cupu v Perthu zatím skvěle daří i v Melbourne na Australian Open.

Okolní svět mezitím nadšeně objevuje v české kotlině již dlouhodobě známé partnerství Berdycha a Šafářové a jeden ze zahraničních kolegů pak spontánně reagoval na odpověď, že spolu jedenadvacetiletý Tomáš a devatenáctiletá Lucka chodí už čtyři roky, slovy: "Ale vždyť tenkrát byla ještě skoro dítě...?"

 

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští zadlužené Ústí, klub předá

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Seattle propustil po třech letech v NHL svého prvního kouče Hakstola

29. dubna 2024  21:27

Vedení hokejistů Seattle Kraken propustilo trenéra Davea Hakstola, prvního kouče klubu od jeho...

Chomutov je zpět v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:57

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...