Tomáš Berdych na turnaji v Dubaji.

Tomáš Berdych na turnaji v Dubaji. | foto: Reuters

499, 500, 501... Kolik výher Berdych přidá? Další pětistovku, vtipkoval

  • 21
Jen dva čeští tenisté vyhráli víc zápasů než Tomáš Berdych - Ivan Lendl a Tomáš Šmíd. Druhému se může devětadvacetiletý Čech opět přiblížit, pokud zdolá v pátečním dubajském semifinále Novaka Djokoviče.

Psal se rok 2003. Dlouhovlasý mladík jménem Tomáš Berdych se poprvé kvalifikoval do hlavní soutěže na grandslamu. V prvním kole US Open ho čekal o jedenáct let starší Němec Tomas Behrend, tehdy 79. hráč světa. Berdych svou grandslamovou premiéru zvládl velmi slušně - vyhrál ve čtyřech setech.
Tehdy získal na okruhu ATP svou první výhru.

Tento týden dosáhl už pětisté, ve druhém kole v Dubaji nad Italem Simonem Bolellim. A ve čtvrtek získal i triumf číslo 501, když udolal Ukrajince Sergeje Stachovského.

Leccos už je jinak. Berdych je majitelem deseti titulů z okruhu ATP, dvakrát vyhrál Davis Cup. Dlouhé vlasy dávno ostříhal. Počátkem roku oznámil zasnoubení s modelkou Ester Sátorovou. Netrénuje ho Jaroslav Navrátil, ale Venezuelan Dani Vallverdu.

Fotogalerie: Berdych v Dubaji

Již skoro pět let se drží nepřetržitě v elitní desítce. Od sezony 2011 dobyl každoročně alespoň 50 výher. „Je to jeden z nejvyrovnanějších hráčů na okruhu,“ ocenila i světová jednička Novak Djokovič.

Jen dva čeští tenisté v historii vyhráli více zápasů než Berdych. Tomáš Šmíd dosáhl na 517 triumfů, nedostižný Ivan Lendl na 1 071. Mezi všemi aktivními hráči je Berdych osmý, ale dál prahne po zlepšení.

„Pět set je krásný milník, ale pořád jsou hráči, kteří mají jiná čísla. Když se o sebe budu dobře starat, budu připraven a co nejdéle fit, tak se jim můžu přiblížit,“ prohlásil a odvážně přidal: „Pojďme udělat další pětistovku! Zkusím teď stíhat Rogera,“ vtipkoval na tiskové konferenci. Na prvního Rogera Federera ztrácí nyní 504 výher.

V pátek však Berdycha čeká mnohem aktuálnější výzva - semifinále s Novakem Djokovičem (začátek okolo 16.00 SEČ, vysílá Nova Sport). Proti aktuálnímu králi žebříčku dokázal Berdych zatím z 19 zápasů vyhrát jen dva. Letos si však věří. Sebevědomí mu dodává pokrok, jehož dosáhl pod novým koučem Vallverduem. „Najde se dost věcí, které se snažím dostat do své hry a už nyní cítím, že fungují dobře,“ řekl.

Navzdory úctyhodnému jubileu Berdychovi jiná meta stále uniká - grandslamový titul. S ním by cesta, která začala na US Open 2003, dostala ještě výraznější lesk. Už takhle však na ni může být hrdý.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga