Tomáš Berdych

Tomáš Berdych

Berdych vs. Söderling: O finále Roland Garros se strhne boj dělových servisů

  • 57
Tomáše Berdycha čeká životní zápas. V Paříži se utká o finále Roland Garros se Švédem Söderlingem. Jak vyzrát na Federerova přemožitele?

Dva bijci, muži velkých postav a smrtících úderů, dva milovníci tvrdých rychlých kurtů se v pátek utkají o grandslamové finále – paradoxně na pomalé antuce. Tomáš Berdych v Paříži vyzývá Robina Söderlinga.

Švéd je na žebříčku sedmý.

Berdych sedmnáctý.

Švéd už zkušenosti s grandslamovým semifinále i finále má, Berdych nikoli.

I proto daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil říká: "Söderling půjde do zápasu jako favorit. Ale já vidím šance 50 na 50. Jejich bilance je vyrovnaná a v posledním zápase ho Tomáš hladce přehrál."

Jak tedy Söderlinga porazit? Klíčem bude servis. V něm tkví jejich největší síla. Komu půjde tentokrát lépe, ten vykročí po finálové cestě.

Oba ho zatím mají v Paříži luxusní, Berdychův létá průměrnou rychlostí 210 kilometrů za hodinu, Söderlingův ještě prudčeji.

"Tomáš zatím předvádí nejlepší první servis na turnaji, s 82procentní úspěšností," říká Navrátil. "A od toho se odvíjí jeho hra. Když dobře podává, má mnohem víc času na své míče než při dlouhých rallye výměnách. Ovšem o Söderlingovi platí totéž. Servíruje rychlostí 220 km/h a vzápětí se dostává k ničivému vítěznému úderu."

VÍTĚZ. Švédský tenista Robin Söderling vyřadil z Roland Garros světovou jedničku Federera.Tomáš Berdych a jeho vítězné gesto poté, co ve čtvrtfinále Roland Garros přehrál Michaila Južného

Obdobný názor sdílí i Radek Štěpánek: "Servisem si oba přichystají pozici k útoku. Moc čopovaných úderů neuvidíme, moc přechodů na síť asi taky ne. Půjde o to, komu bude víc vycházet servis a kdo po něm líp zatlačí od základní čáry."

Štěpánek, startující tento týden na challengeru v Prostějově, očekává "palbu jako u Verdunu".

Jaké další rady experti pro Berdycha mají? Servírovat co nejvíc na tělo. Měnit rytmus a tím eliminovat Švédovu rychlou hru. Rozběhat soka a zatlačit ho do forhendové strany, aby neměl čas na svůj razantní útočný forhend.

Söderling si kupodivu přeje: Ať prší! Ať antuka zvlhne! Ať jsou míče těžké! V nečase válí. "Je jedním z mála mužů, kterým takové podmínky vyhovují a který do těžkých míčů dokáže bušit s neuvěřitelnou silou," říká John McEnroe.

Předpověď počasí je na Švédově straně. Berdych naopak může čerpat sílu ze vzpomínek na poslední vzájemný duel. Letos na betonu v Miami protivníka porazil dvakrát 6:2. "Ale předtím jsem mu dal dvakrát 6:1 já," kontruje Švéd.

"Oba to budou mlátit zleva, zprava, rozhodnou drobné detaily," soudí Jiří Novák. "Bude to krásné utkání."

Právě Novák byl před osmi lety posledním českým mužem v semifinále grandslamu. Finále hrál naposledy Petr Korda před 12 lety. Až bude Korda v pátek doma na Floridě obědvat, možná už bude mít nástupce.

Páteční semifinále by mělo začít ve 13 hodin, pořadatelé dosud neurčili, která dvojice nastoupí na kurt jako první.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga