Berdych si věří, proto vítězí

New York - Dvakrát během tří zápasů na US Open musel český tenista Tomáš Berdych odehrát pět setů. Dlouhé dramatické bitvy ale zvládl a v neděli si zajistil účast v osmifinále grandslamového turnaje. Pomáhá mu získané sebevědomí, vždyť na nedávných olympijských hrách vyřadil světovou jedničku Rogera Federera.

"Prostě je to v hlavě. Když si člověk věří, zahraje věci, na které by si dřív ani netroufl," řekl Berdych minulý týden deníku Blesk.

"Mám formu i sebevědomí a krom toho, na kurt musíte jít s tím, že vyhrajete, jinak nemá smysl tam chodit," doplnil tenista.

Ve třech zápasech zvládl Berdych dvě pětisetové bitvy a pokaždé to byl on, kdo zvedl na konci ruce nad hlavu. V prvním kole pokořil Švéda Jonase Björkmana a v neděli Michaila Južného.

"Mám tři výhry, takže jsem spokojený, protože Rus je dobrý hráč. Forma je skvělá a doufám, že mi vydrží do dalšího zápasu," přál si Berdych v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

O čtyři roky starší Južnyj přitom do duelu s Berdychem vstoupil ve velkém stylu. "Pokusil se vyhrát první set, protože měl trošku problémy se stehenním svalem," řekl Berdych, a proto věděl, že čím déle udrží soupeře na dvorci, tím lépe.

Po vyhrané druhé a třetí sadě měl náskok i ve čtvrtém setu. "Brejk jsem ale nepotvrdil, on se chytil a set ještě vyhrál," uvedl Berdych, který si svými výkony řekl o nominaci na baráž Davisova poháru koncem září v Paraguayi.

Do rozhodujícího pátého setu měl Berdych výborný nástup. Dvakrát vzal soupeři podání a ruský protivník se už na odpor nevzmohl.

"Přejel jsem ho," řekl Berdych. "Asi cítil to zranění a nepodal tak dobrý výkon jako předtím," dodal. Postupem do osmifinále vydělal 70.000 dolarů, tedy polovinu částky, kterou získal na odměnách za uplynulých osm měsíců.

O čtvrtfinále se osmašedesátý hráč světa utká s Tommym Haasem. Němec byl před dvěma lety druhý v žebříčku ATP a daří se mu návrat po skoro rok a půl dlouhé pauze, způsobené operací ramena. Haas vyhrál v dubnu v Houstonu a v červenci v Los Angeles a v žebříčku už se posunul na třicáté místo.

"Proti takhle dobrému musím jít na kurt a pokusit zahrát na sto až sto deset procent svého maxima. Konkrétní taktiku na něj nemám," řekl Berdych.

RADOST Z VÍTĚZSTVÍ. Tomáš Berdych v pěti setech udolal soupeře a postupuje do osmifinále.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga