Český tenista Tomáš Berdych v duelu 1. kola Australian Open s Indem Bhambrim. | foto: AP

Po snadné výhře čeká na Berdycha zase překvapení: Je jich čím dál víc

  • 4
Melbourne (Od našich zpravodajů) - Tenista Tomáš Berdych si mohl připadat, jako kdyby na něj na Australian Open namířili obří fén. Horký vítr se v pondělí odpoledne proháněl arénou Margaret Courtové, v níž se naštěstí třicetiletý Čech nezdržel déle, než to bylo nezbytně nutné. Inda Bhambriho zdolal za hodinu a 45 minut 7:5, 6:1, 6:2. "Byl to dobrý den," hodnotil Berdych.

Až na drobné zakolísání a jedinou ztrátu podání v první sadě si šestý hráč světa počínal suverénně. Nasázel 35 vítězných míčů při 18 nevynucených chybách, po prvním podání získal 90 procent bodů.

Český tenista Tomáš Berdych v duelu 1. kola Australian Open s Indem Bhambrim.

„Slušné utkání. Není potřeba odvést hned ten nejlepší možný výkon na turnaji,“ řekl.

Počasí nebylo zrovna přívětivé, že?
V tak náročných podmínkách má člověk v hlavě trochu opatrnosti. Hlavně aby zápas zvládl a přežil. Do toho je potřeba - v uvozovkách - přidat ten tenis, aby se podařilo postoupit a nestálo to moc sil.

Co bylo nejnepříjemnější?
Kombinace vedra a větru. Míče létají daleko víc, nezůstanou tak dlouho na raketě a hůř se nám kontrolují. Ale na dokonalý tenis jako z knížky tu ještě mám čas.

Rivala jste znal jen málo. Jaký na vás udělal dojem?
Neměl nějaký specifický rytmus nebo styl hry. Byl docela nepředvídatelný, musel jsem s tím trochu bojovat. Ale po prvním setu už to bylo relativně v pohodě.

Ve druhém kole narazíte na Bašiče (138. na žebříčku) z Bosny a Hercegoviny. Ani o něm zřejmě nemáte přehršel informací, což?
Moc nevím, co od něj můžu očekávat. Takže budeme hledat a zjišťovat. Těchhle nových kluků potkávám stále víc a víc. Ještě nedávno byl v tomhle směru vcelku klid, nemuseli jsme toho tolik řešit. Teď jich dorůstá dost. Jenže stejně je hlavní soustředit se na svůj vlastní výkon. Zápas může být dostatečně dlouhý na to, abych si soupeře přečetl a zvykl na něj.

, , pro iDNES.cz

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga