Tomáš Berdych se na okruhu představí poprvé od úspěšného tažení Wimbledonem.

Tomáš Berdych se na okruhu představí poprvé od úspěšného tažení Wimbledonem. | foto: AP

Berdych má šanci být sedmým tenistou světa, Štěpánek se vrací na okruh ATP

  • 29
Tomáš Berdych se poprvé od svého senzačního tažení Wimbledonem objeví na tenisových kurtech. Český tenista bude tento týden nasazenou jedničkou ve Washingtonu a v případě úspěchu si může příští pondělí vylepšit své dosavadní žebříčkové maximum. V americké metropoli se představí i Radek Štěpánek. Ten se na okruh vrací po pěti měsících, kdy se potýkal se zdravotními problémy.

Berdych bude na turnaji série 500 plnit roli nasazené jedničky. A pokud se mu bude dařit, může si příští pondělí vylepšit ve světovém žebříčku své dosavadní maximum a posunout se z osmého na sedmé místo.

Nahrává mu fakt, že loňský vítěz turnaje Juan Martin Del Potro z Argentiny už od ledna léčí zranění a nebude tak svůj triumf obhajovat. V současném pořadí má Argentinec náskok nad Berdychem 490 bodů, zatímco Berdych obhajuje čtvrtfinále.

Zálusk na Del Potrovu pozici si ale dělá ještě turnajová trojka a světová devítka Fernando Verdasco ze Španělska, který na betonových dvorcích ve Washingtonu nastoupí vůbec poprvé.

Rodák z Valašského Meziříčí bude mít v prvním kole volno, poté ho čeká vítěz ruského duelu Tursunov - Gabašvili. Nejlepší výsledek zde čtyřiadvacetiletý Berdych zaznamenal při své premiérové účasti v roce 2005, kdy došel až do semifinále.

Radek Štěpánek bude ve Washingtonu nasazenou desítkou a také on bude mít v prvním kole volný los. Jeho soupeřem bude vítěz zápasu mezi Argentincem Dabulem a Chiudinellim ze Švýcarska.

Radek Štěpánek na turnaji v Prostějově.

Jednatřicetiletý Štěpánek se na turnaji ATP představil naposledy v březnu v Indian Wells. Poté ho zastavily zdravotní trable. Nejprve únavový syndrom, poté zánět v krku a poraněné koleno.

Během této doby stačil odehrát pouze dva challengery - v Prostějově a na Floridě. V červenci se karvinský rodák oženil s bývalou tenistkou Nicole Vaidišovou.

Štěpánkovi momentálně patří v žebříčku 29. místo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga