Iveta Benešová

Iveta Benešová | foto: Reuters

Benešová turnajový titul v Estorilu nezískala

  • 5
Estoril - Iveta Benešová si na svůj druhý titul z okruhu WTA musí ještě počkat. Česká tenistka totiž prohrála ve finále turnaje v portugalském Estorilu s Marií Kirilenkovou 4:6, 2:6. Na stejném turnaji získal svůj první letošní triumf Roger Federer, jemuž ve druhé sadě finále vzdal Rus Nikolaj Davyděnko.

ESTORIL

Pětadvacetiletá Benešová tak nezavršila v Estorilu svou spanilou jízdu, v níž ve druhém kole vyřadila nasazenou jedničku Pennettaovou a na cestě do finále ztratila jen dva sety.

Přitom závěrečný duel začala rodačka z Mostu lépe, když se proti 32. hráčce computeru dostala se do vedení 3:1. Turnajová dvojka Kirilenková nestačila na tvrdé prohozy a měla problémy s pohybem. Poté si nechala ošetřit stehenní sval a přestávka jí pomohla.

Jednadvacetiletá Ruska se probojovala až k setbolu, který pak proměnila až po půlhodinovém zdržení způsobeném dešťovou přeháňkou.

Benešová, jíž od soupeřky dělí v pořadí žebříčku WTA rovných sto míst, už se ve druhém setu jen těžko prosazovala. Brzy prohrávala 0:3 a při vlastním podání při druhém mečbolu zakončila celý souboj úderem do sítě.

Kirilenková si připsala v Estorilu na konto celkem tři skalpy českých tenistek. Ve druhém kole zdolala Petru Cetkovskou a v semifinále i Kláru Zakopalovou. Dvaatřicátá hráčka světa získala třetí turnajový titul v kariéře.

Benešová hrála v Estorilu závěrečný zápas podruhé. Před čtyřmi lety prohrála závěrečný souboj s Francouzkou Loitovou. V témže roce získala zatím svůj jediný titul z okruhu WTA v Acapulku. Dnešní finále bylo pro fedcupovou reprezentantku  její páté prohrané v kariéře. Přesto si do světového žebříčku připíše 80 bodů a své konto obohatí o 8340 euro.

Federer slaví letos první titul

První letošní turnajový triumf oslavil na stejném turnaji Roger Federer. Světová jednička se vítězství dočkala až v pátém turnaji, který letos hrála.

Ve finále se Federer utkal s Rusem Nikolajem Davyděnkem, který vyhrál poslední turnaj v Miami.

Davyděnko měl v prvním setu navrch, několikrát byl velmi blízko zisku soupeřova servisu, navíc v závěru sady nedokázal proměnit ani jeden ze dvou setbolů. Švýcar set dotáhl do tie breaku, který vyhrál 7:5. Set trval 61 minut.

Druhá sada se nehrála ani osmnáct minut. Davyděnko sice Federerovi poprvé v zápase vzal servis, ale za stavu 2:1 ve svůj prospěch utkání pro zranění nohy vzdal.

"Tohle není cesta, kterou bych chtěl vyhrávat, ale občas se to bohužel stane," uvedl Federer v reakci na Davyděnkovo zranění. "Nicméně je skvělé, že jsem hned svůj první turnaj na antuce proměnil ve vítězství. Je to dobrá vzpruha před turnajem v Monte Carlu," poznamenal Federer, který pro antukovou sezonu angažoval nového kouče Josého Higuerase. Ten mu má pomoci překonat nejhorší start do sezony od roku 2000.

ŽENY

Dvouhra - finále:
Kirilenková (2-Rus.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:2

MUŽI

Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Davyděnko (2-Rus.) 7:6 (5), 1:2, skreč


VALENCIE

Španělský tenista David Ferrer potvrdil na turnaji ve Valencii pozici nejvýše nasazeného hráče a připsal si šestý triumf v kariéře. Ve finále zdolal svého krajana a vítěze předchozích dvou ročníků Nicolase Almagra po velkém boji 4:6, 6:2 a 7:6 a zvítězil i ve čtvrtém vzájemném souboji.

Pátý hráč světa se sice nemohl spolehnout na svůj servis a nedal ani jedno eso, ale při soupeřově podání dokázal využít všechny čtyři možnosti brejku.

Ani jedenáct es naopak nepomohlo turnajové pětce Almagrovi k pátému titulu na okruhu ATP.

Dvouhra - finále:
Ferrer (1-Šp.) - Almagro (5-Šp.) 4:6, 6:2, 7:6 (7:2)


MONTE CARLO

Dnešní program turnaje Masters v Monte Carlu narušil déšť, který dovolil tenistům odehrát jen jeden zápas mužské dvouhry z původně naplánovaných čtyř.

Nepříznivé počasí nepustilo na kurt mimo jiné ani českého hráče Radka Štěpánka, který se měl utkat s Robinem Söderlingem ze Švédska. V jediném odehraném utkání prvního kola Němec Nicolas Kiefer porazil Chorvata Marina Čiliče 3:6, 7:6 a 6:3.

Dvouhra - 1. kolo:
Kiefer (Něm.) - Čilič (Chorv.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:3


CHARLESTON

Americká tenistka Serena Williamsová načala čtvrtou desítku turnajových titulů. Bývalá světová jednička dnes ve finále v Charlestonu přehrála po třísetové bitvě ruskou soupeřku Věru Zvonarevovou a jen v letošní sezoně má na kontě již třetí triumf.

Turnajová pětka vyhrála první set 6:4, v tom druhém ale byla lepší Ruska a na začátku třetí sady dokonce Američance podruhé v utkání vzala servis.

Williamsová se však nevzdala a také díky deseti esům dovedla zápas do vítězného konce.

"Dneska to bylo nahoru dolů stejně jako většina mých zápasů tady v Charlestonu. Cítím se opravdu dobře," usmívala se Williamsová po zápase, který jí přinese vedle finanční odměny ve výši téměř 200 tisíc dolarů také posun v žebříčku z devátého až na šesté místo. "Myslím, že hraju dobře a je těžké mě porazit," dodala.

Třiadvacetiletá Zvonarevová, která Williamsovou porazila pouze jednou z šesti vzájemných duelů, má nyní také velmi dobrou formu. Na americké půdě před tím postoupila do semifinále v Miami a čtvrtfinále v Indian Wells.

Dvouhra - finále:
S. Williamsová (5-USA) - Zvonarevová (9-Rus.) 6:4, 3:6, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Srebotniková, Sugijamaová (2-Slovin./Jap.) - Gallovicsová, Govorcovová (Rum./Běl.) 6:2, 6:2.

HOUSTON

Španělský tenista Marcel Granollers-Pujol se stal překvapivým vítězem turnaje v Houstonu. V dnešním finále si 84. hráč světového žebříčku poradil s turnajovou jedničkou Jamesem Blakem. Po více než dvouhodinové bitvě otočil nepříznivý průběh třetího setu a vyhrál 6:4, 1:6 a 7:5. Připsal si tak premiérové vítězství na okruhu ATP.

V průběhu turnaje nemusel dvaadvacetiletý Španěl porazit žádného nasazeného hráče, ve finále proti němu stál ale osmý tenista světa. Tomu hned v prvním setu dvakrát vzal podání a ujal se vedení. Blake se poté výrazně zlepšil a z dalších deseti gamů jich vyhrál devět. Za stavu 3:0 v rozhodujícím setu pro domácího favorita se ale karta opět obrátila.

Španělský tenista se dvěma proměněnými brejkboly dostal do vedení a za stavu 5:4 podával na vítězství. Svou první možnost ještě nevyužil, druhou šanci po další Američanově ztrátě servisu za stavu 6:5 už si ale vzít nenechal. Do turnaje v Houstonu byl přitom Granollersovým největším úspěchem postup do čtvrtfinále v Acapulku a loni ve Valencii.

Dvouhra - finále:
Granollers-Pujol (7-Šp.) - Blake (1-USA) 6:4, 1:6, 7:5

, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga