Belgičanky vládnou tenisu. Konec přátelství

Curych, Praha - Ta nejmenší a nejlehčí ze špičky je jedničkou. A hned dvě dívky z Belgie, ze země s pouhými deseti miliony obyvatel, vévodí světovému žebříčku. Takový je ženský tenis na sklonku sezony. Velký třesk začal v roce 1999. Tehdy byla Dominique van Roostová historicky první Belgičankou v elitní desítce.

Její následovnice dávají k.o. zbytku světa: 1. Heninová-Hardenneová, 2. Clijstersová. Zatímco svalnaté kolosy Serena a Venus Williamsovy chřadnou, ony triumfují.

„Vloni jsem si řekla: Nejsi velká ani moc silná. Chceš být první? Pak musíš pracovat neuvěřitelně tvrdě na své fyzičce,“ pronesla Justine HeninováHardenneová. Galeje v kondiční přípravě pod vedením Pata Etcheberryho teď přinášejí výsledky. V Curychu usedla na trůn.

Co na to Clijstersová, sesazená královna? „Mám radost i za Justine. Vždycky jsem tvrdila: Pokud se má změnit pořadí v žebříčku, ať mě vystřídá Belgičanka.“ Znělo to upřímně? Ano. Ovšem kamarádkami nejsou.

Hodila ji do moře

Hardenneová je Valonka z jihu země, Clijstersová pochází z vlámského severu. Jedna hovoří francouzsky, druhá vlámsky. Spolu se dorozumívají anglicky.

Kdysi k sobě cestu našly. Když vybojovaly deblový titul na juniorském turnaji v Izraeli, rozdováděná Kim hodila oblečenou Justine z mola do moře.

„Spřátelily jsme se,“ vzpomínala Hardenneová.

To ještě byly dětmi. V džungli ženského profitenisu jejich vztah nemohl přežít. K roztržce došlo už ve finále červencového turnaje v San Diegu. Hardenneová po ztrátě setu požádala o zdravotní přestávku.

„Udělala to schválně - a ne poprvé. Nic jí nebylo, jen mě chtěla vyvést z rytmu,“ řekla Clijstersová, která posléze zápas prohrála.

„Vyměňovala jsem si obvaz na puchýři. Ale ať si Kim myslí, co chce,“ kontrovala Hardenneová.

Sokyni přehrála i ve finálových duelech grandslamů: nejprve v Paříži, pak na US Open. „Po semifinále s Capriatiovou byla Justine dehydratovaná a na kapačkách. O den později měla energie na rozdávání. To je podivné,“ uvažoval Leo Clijsters, otec poražené.

Někteří belgičtí žurnalisté si to vyložili po svém: Clijsters obviňuje vítězku z dopingu! „Překroutili má slova,“ hájil se, leč zbytečně. Olej byl přilit do ohně.

Válka slov

„Mým dopingem je práce, tělo mám čisté,“ dušovala se Hardenneová za podpory kouče Rodrigueze, jenž vyhlásil: „Přísahám na smrt svých dětí, že Justine nedopovala.“ Clijstersová vyhlásila bojkot těch novinářů, kteří pošpinili jejího otce.

„Válka slov tenisových hvězd,“ psal list Le Soir.

Životem těžce zkoušená Hardenneová stojí proti té, o níž se traduje, že je nejhodnější dívkou na okruhu.

„Jejich vztah je čím dál vyhrocenější,“ uvedl Ivo Van Aken, kapitán fedcupového týmu Belgie.

Král Albert II. je dával za příklad sportovkyň, které sjednocují jazykově a národnostně rozštěpenou zemi.

To samé dokázali kdysi fotbalisté, semifinalisté mistrovství světa 1986.

Ale tenisová idyla dávno skončila. „Jsme úplně jiné. Nemůžeme si být blízké,“ soudí Hardenneová.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga