Beckera honí soudy za podvody

Berlín - Možné rozsáhlé daňové úniky bývalé tenisové hvězdy Borise Beckera vyšetřuje německá justice. Bavorské ministerstvo spravedlnosti o víkendu potvrdilo, že prokuratura v Mnichově sportovce podezírá z podvodů. Tenista, který čelí velkým výdajům v souvislosti s rozvodem s manželkou Barbarou z počátku roku, je podezřelý z daňového úniku ve výši 33 miliónů marek. Včetně šestiprocentních úroků ročně dluží finančním úřadům podle nejnovějšího vydání týdeníku Focus dokonce 50 miliónů marek.

Podle poznatků vyšetřovatelů tenista už v roce 1985 po prvním wimbledonském vítězství začal budovat svůj obchodní svět u rodičů v rodném Leimenu, ačkoli se oficiálně přestěhoval do daňového ráje Monte Carla. Z Leimenu jeho otec Karl-Heinz Becker vyjednával o sponzorských i obchodních smlouvách a inkasoval peníze z turnajových prémií.

Koncem roku 1993 se Becker odstěhoval do Mnichova, ale berní úřad soudí, že už od roku 1991 tam žil v domě své sestry Sabine. Tenista tvrdí, že jen příležitostně a jen na matraci na půdě. I to by se však bývalé hvězdě mohlo stát osudným, neboť způsob pobytu je zákonu lhostejný: bydliště v Německu se rovná daňová povinnost.

Šéf mnichovské prokuratury Manfred Wick případ převzal už koncem srpna, kdy mu finanční úřady předložily spisy s podezřením. Do konce listopadu mají Beckerovi advokáti čas se k obviněním vyjádřit. S případným rozhodnutím zahájit stíhání prý nelze počítat dříve než na jaře.

Experti soudí, že Beckerovi v případě odsouzení hrozí až deset let vězení. Problém by ještě mohla zmírnit mimosoudní dohoda s finančními úřady. Pak by Beckera čekal jen podmíněný trest nebo peněžní pokuta.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga