Jiří Novák

Jiří Novák | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Agassi? Kam přišel, tam vypuklo davové šílenství, vzpomíná Novák

  • 3
Na dvorci proti němu nastoupil šestkrát, jen jednou ale uspěl. Přesto souboje s Andrem Agassim byly pro Jiřího Nováka vždy poctou. "Dělal na mě obrovský dojem. I když se kolem něj vždycky točila spousta lidí, on se choval naprosto normálně," vzpomíná Novák, který bývalou světovou jedničku vyzve na červnové exhibici Advantage Tennis v Praze.

Tu slavnou výhru z roku 2002 má Jiří Novák před očima dodnes. Coby outsider na svém premiérovém Turnaji mistrů v Šanghaji Agassiho dokonale zaskočil a americkou hvězdu porazil 7:5, 6:1. 

"Tenhle turnaj byl jedním z vrcholů mé kariéry. A porazit Agassiho? To bylo něco fantastického," řekl šestatřicetiletý Novák. Tím spíš, že ve čtyřech předchozích duelech neuhrál ani set. 

Novák - Agassi

Bilance 1-5

2004: US Open, 3. kolo:
Agassi 6:4, 6:2, 6:3
2002: Turnaj mistrů:
Novák 7:5, 6:1
2002: Madrid, finále:
Agassi bez boje * 
2002: Řím, semifinále:
Agassi 7:5, 6:4
2000: Davis Cup, čtvrtfinále:
Agassi 6:3, 6:3, 6:1
1999: Cincinnati, osmifinále:
Agassi 7:6, 7:6
1998: Australian Open, 3. k.:
Agassi 6:3, 6:2, 6:1

* Oficiálně se nepočítá do statistik

"Až do mečbolu jsem nevěřil, že bych mohl vyhrát. A ani on s tím příliš nepočítal," dodal. Agassimu vzal tehdy vítr z plachet. "On se tam chtěl ještě ukázat, protože cítil, že už nastupuje nová generace. A on s ní chtěl udržet krok." 

Oficiální statistiky uvádějí bilanci 1:5 v Novákův neprospěch. Bývalý český reprezentant ale mezi porážky řadí i neuskutečněný finálový duel v Madridu 2002, do nějž nenastoupil kvůli natrženému stehennímu svalu.

"Byl to turnaj série Masters a strašně mě mrzelo, že jsem nemohl hrát. S odstupem času si ale říkám, že to bylo dobře. Možná by se to zranění ještě zhoršilo a třeba bych pak nemohl hrát v Šanghaji."

Hrát s Agassim byla pro Nováka vždy čest. "Byl populárnější než Sampras. Kam přišel, tam nastalo davové šílenství. Všude spousta lidí," vzpomínal.

"Hrál jsem proti němu bez naprostého tlaku a neměl co ztratit. Navíc lidi chtěli vidět šampiony, proto publikum bylo vždy proti mně. Doufám, že se to v Praze otočí," usmál se.

Andre Agassi

Z porážek ho nejvíc štve ta ze čtvrtfinále Davis Cupu 2000. V Los Angeles porazil nejprve Samprase a spolu s Riklem vyhráli čtyřhru. Ale v neděli Češi obě dvouhry ztratili, Novák v souboji jedniček uhrál na Agassiho jen sedm her. "Tehdy jsme byli blízko senzace," litoval.

Advantage Tennis

Úterý 7. června 2011 Praha, O2 arena

18:00:
Novotná, Veselý - Mandlíková, nejmenovaný junior

Novák - Agassi

Novotná, Novák - Grafová, Agassi

Vstupenky za 290 a 590 Kč v síti Sazkaticket.

Američana uznával už proto, že se nikdy nechoval k soupeřům nadřazeně: "Když přišel do šatny, vždycky pozdravil. S ostatními komunikoval úplně normálně, což ne všechny hvězdy dělají." 

Agassiho hru označil Novák za malou revoluci. "Měl výborné oba údery, a proto byl silný na každém povrchu. Navíc trefoval balony hned po odskoku a tenis se tak začal zrychlovat."

Na duel v Praze 7. června se už Novák těší. Přestože sám se na kurty příliš nedostane, a když už, tak v Prostějově spíš pomáhá s mládeží.

"Ale před exhibicí určitě zvednu tréninkové úsilí," usmál se Novák, který ve volném čase nastupuje v pozici levého záložníka ve fotbalovém klubu TJ Haná Prostějov B hrajícího třetí třídu.

A kolektivní sport ho baví, přestože s ním soupeři nemají slitování. "Ale jsem rád, že jsem na vzduchu, že se proběhnu a zpotím a po zápase s klukama třeba zajdu na pivo," uzavřel Novák.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga